Прилужје: Литија поводом сеоске славе

Недељу по Духовима празник Свих Светих Срби из Прилужја обележавају као сеоску слава, данас се први пут после Другог светског у овом месту, надомак Обилића, сеоским улицама пронела литија.  

Традиција одржавања литије у прву недељу после Тројичиндана дуга је читав један век и тада се служи молебан за берићет у пољу и у сваком дому.

До другог светског рата Литија је пролазила сеоским улицама и пољем, а онда се свела само на порту цркве Свете Недеље, док се овај дан у Прилужју обележававао као сеоски сабор.

Први пут после осам деценија, празник је обележен на изворни начин, онако како то и долукује, литија је по окончању празничне литругије изашла из црквене порте и пронела се сеоским улицама.

„Хвала  мештанима Прилужја и околине што су у великом броју дошли на литургију у цркву Мученице Свете Недеље и што начин обележавања овог празника и литију враћамо свом извору и коренима као што се тим чином враћамо својој најранијој традицији. На овај начин постајемо постојанији у својим срединама и својим домовима“ – рекао је у краћој беседи протојереј Милован Којић.

Домаћин овогодишње славе био је Небојша Милић, а за наредну годину се пријавио Милан Костић.

Д. Терентић

Повезани чланци

Back to top button