Позоришна представа „Седми дан“ затворила овогодишње Видовданске свечаности (видео)

Представа „Седми дан“ настала по истоименом роману Горана Врачара, а у режији Александра Лазића изведена је на Видовдан у Грачаници.

 „Седми дан“ је први пројекат на којем су равноправно сарађивали уметници из Србије и Републике Српске.

Глумци је са истим жаром играју у и источном Сарајеву и на сценама Националних театара у Београду,  Бањалуци и у Новом Саду каже драматург и редитељ али и глумац у представи Александар Лазић. Додаје да је комад плод заједничког рада и сарадње глумаца са обе стране Дрине те да је посебна част играти је на Видовдан и у години у којој се обележавају два значајна јубилеја, седам векова од смрти краља Милутина и исто толико од постојања манастира Грачанице.

Представа говори о распаду породице у једном и стварање света у другом делу, повлачећи паралелу између овоземаљског и божанског, приказуjући слабост малог, обичног човека и снагу божанске промисли и деловања. Кроз књигу постанка,  публика се упознаје са настанком земаљских чуда и рађања света док, са друге стране, они који су створени на тај начин, у рушилачком походу, уништавају све око себе и на крају себе саме.

Иако је, како каже, релативно скоро постала члан ове мале али одабране позоришне трупе, глумица Јована Поповић ужива у  сваком тренутку у представи и неизмерно се радује што је први пут на Косову и Метохији.

Гостима није сметало ни то што су представу играли за десеторо људи у сали. Показали су да су професионалци и у оваквим ситуацијама. Ипак је чињеница што наступају у Грачаници била важнија од било чега, рекла је глумица Јелица Ковачевић.

За Предрага Васића ово је био поновни сусрет са родним крајем где је последњи пут био пре шест година.  

Културни центар Источно Ново Сарајево, Удружење „Путујући глумац“ из Београда и Дом културе „Грачаница“  омогућили су публици погледа представу „Седми дан“ у Грачаници.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button