После више од две деценија литија у Крајишту (ВИДЕО)

Расељени Срби из Крајишта код Липљана обишли су поводом храмовне славе црву Светих Врачи у родном селу, одакле су 1999. године избегли. Први пут после 22 године организована је и литија.

Организовано, уз полицијску пратњу, педесетак Срба се поново окупило у селу одакле су по доласку међународних снага КФОР-а избегли. Данас их је довела жеља да молитвено обележе празник Светих Врача Козме и Дамјана и поново запале воштанице у оштећеној цркви и крај гробова предака.   

Парох липљански протојереј Драгиша Јеринић поручио је присутнима да присуство јаке вере доводи до поновног рађања и васкрсења те да се нада да ће и ово село и храм поново васкрснути и бити обновљени.

 Ја сам желео да ове године поред тога што режемо славски колач да вратимо и литије око цркве јер о сваком празнику и црквеној слави у свим местима прво иде литија око храма па је онда молитва. Зато смо ове године одлучили да вратимо и литију с вером у Бога и надајући се да ћемо полако да се припремамо да обновимо овај храм, а онда да кренемо у литију и кроз цело село као што имамо традицију да у многим нашим местима прођемо крсним ходом и да обележавамо литије“, каже Јеринић

Трагови ратних сукоба су и после 22 године видљиви на цркви и околним гробовима зараслим у коров и шибље. Готово сваки је поломљен или оштећен, разочарано прича Милорад Недељковић.

„Ту ми је мајка сахрањена, ево ту је поломљен споменик, остала је само слика. То је један од споменика новијег датума, на сву срећу остала је та слика и лик моје мајке који носим у срцу и носићу га док сам жив“, прича Недељковић.

Многи су желели да данас обиђу гробове својих предака али у томе нису успели. Верица Младеновић није могла ни да приђе нит пронађе гробна места.

„Ја бих сада драге воље прешла туда али шта знам можда има нека бомба, можда је нешто бачено иначе шибље као шибље подигнеш и прођеш, али треба ризик. Тамо ми је исто баба сахрањена од мајчине фамилије и гробови се не виде. Значи, сви ови људи који су дошли, жеља им је да обиђу гробове својих предака“, наглашава Младеновић.

Домаћин Славе Мирослав Мирић не крије срећу што је празник поново окупио мештане Крајишта.

„Ја сам 2005. године имао колач када смо обновили сабор и почели поново да се окупљамо и ево имам га и данас, и драго ми је да се традиција наставља“, каже Мирић.

У Крајишту је до рата живело 26 српских породица које су још и пре избијања сукоба тихо одлазили из села. То су чинили, кажу из два разлога, због несигурности будући да су живели у потпуном албанском окружењу и због економских разлога и школовања деце.  

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button