Породица Салихи чека на санацију крова, из општине поручују да ће све бити готово до почетка марта

Кућа ромске породице Салихи оштећена је током поплава које су у првој половини јануара погодиле општину Косовска Каменица.

Секунде су одлучивале о томе да Ромкиња Бајрамша Салихи из Косовске Каменице 11. јануара прође без повреда. У тренутку док је била над судопером, срушио се плафон у кухињи. На срећу жена се на тренутак измакла и тако спасила сигурног повређивања.  

„Киша је падала без престанка два дана и две ноћи. Било је око 12 сати, ја сам прала судове, и осетила сам да капље нешто са крова, у том моменту кад сам се померила, цео плафон се одвојио од греда и пао. То су ове гипсане плоче, натопиле су се и попустиле јер је негде кров прокишњавао“, прича Ромкиња.

Једини приход овој трочланој породици, која би ускоро требало да се увећа младим нараштајем, јесте социјална помоћ од 80 евра. Њен син Денис и снаха Салома очекују двојке, а у кући нема услова за живот.

Представници општине Косовска Каменица притекли су у помоћ и помогли породици Салихи.

„За почетак смо им обезбедили кров над главом и сместили их у најближу кућу. Будући да нико у породици не ради и да сви живе од социјале, општина је преузела обавезу да им редовно измириује кирију. За прву руку, заједно са ИОМ-ом обезбедили смо им прехрамбени и хигијенски пакет помоћи“, каже заменик градоначелника Косовске Каменице Бојан Стаменковић.

Кућа у којој ова породица живи стара је више од 70 година тако да је потребна потпуна санација крова и замена читаве кровне констукције, вода је ушла и у подрумске просторије због чега ће радови морати да сачекају лепше време.

„Искрено се надам да ће се сви радови завршити брзо чим се мало побољша време. Ови људи ће највероватније до почетка марта моћи да се врате нормалном животу и свом дому“, рекао је Стаменковић.

Како је породица остала без дрва ускоро би од министарства за зеједнице и повратак требало да им стигне прва испорука, обећао је заменик градоначелника.

Екипе општине Косовска Каменица су на терену и приводе крају посао на процени штете, после чега ће сачинити финални извештај. Након посете косовског премијера Авдулаха Хотија овој општини, очекује се први пакет обећане финансијске помоћи.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button