Поповић: Ово је највећа поплава у последњих 50 година

Председник општине Грачаница Срђан Поповић обишао је данас поплављена места и бројна домаћинства на територији општине Грачаница и  нагласио да општина чини све да помогне угроженим домаћинствима.

„На нама је да истарајемо у задатку и да дођемо до сваке породице  и покушамо да свима санирамо штету“, поручио је Поповић, преноси информативна служба општине Грачаница.

Поповић је обишао села најпогођенија поплавама: Доњу Гуштерицу, Лепину и Лапље Село.

„ У последњих 50 година Грачаница и нико од старијих мештана не памти овакве поплаве. Радимо све што је у нашој могућности. Током целе ноћи све дежурне екипе јавних служби, јавних предузећа биле су на висини задатка. Успели смо да спасимо доста домаћинстава. Међутим, упркос великим напорима поплављена су бројна домаћинства. Морамо сви да будемо стрпљиви. Покушавамо да дођемо до сваке породице да нађемо начина да помогнемо свима“ нагласио је Поповић.

У току обиласка терена заједно са директором општинског одељења јавних служби Владицом Трајковићем Поповић је рекао да су многи мештани с разлогом револтирани јер им се пред очима уништава имовина у поплавама али је обећао да ће општина наћи начина да помогне свима.

„Последњих дана пала је огромна киша. То су велике количине воде и најважније је да смо се сви добро организовали заједно са мештанима. Време нас је данас послужило нема кише надам се да ће тако и остати како бисмо што пре наставили да помажемо свима. Све наше екипе су и данас на терену покушавајући да санирају штете. На нама је да истрајемо у задатку и да дођемо до сваке породице  и покушамо да свима санирамо штету“, нагласио је Поповић.

Најтежа ситуација је у већем делу Грачанице, затим у Доњој Гуштерици, Лапљем Селу, Преоцу, Угљару, Лепини, Скуланеву, Радеву, Ливађу и Кузмину.

Осим бројних домаћинстава, помоћних објеката, штала, летина и ораница поплављено је и неколико јавних установа међу којима је неколико објеката предшколске установе „Ђурђевак“ па је рад у овом вртићу обустављен до даљег.

Вода је продрла и у неколико здравствених установа и школа а најтеже је у основној школи „Миладин Митић“ у Лапљем Селу где је поплављено комплетно двориште. Такође поплављено је и двориште цркве Свете Петке у Лапљем Селу као и сеоско гробље.

Штета од поплава тек ће се процењивати у наредним данима и недељама.

Повезани чланци

Back to top button