Поповић: Наводи приштине о ЗСО нон сенс

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Игор Поповић је изјавио да су нтензивни покушаји Приштине да ревидира Бриселски споразум и избегне формирање Заједнице српских општина (ЗСО) у директној су колизији са свим споразумима постигнутим у преговарачком процесу, преноси Спутњик.

„Нема тог појединца у Приштини, а то свакако није портпарол такозване Владе, који је овлашћен да по свом нахођењу тумачи споразум и његове одредбе“, поручио је Поповић реагујући на изјаву портпарола владе привремених приштинских институција Прпарима Круезиуа.

Креузиу је раније синоћ изјавио да по уставу Косова ниједна општина не може бити етничка, тако да, како тврди, ни Заједница српских општина не може бити заснована на националној основи.

Поповић у саопштењу истиче да су изјаве да ЗСО не може бити моноетничка потпуно неосноване и представљају својеврстан нонсенс, јер је ЗСО управо и договорена као институционални облик остваривања права српског народа на КиМ.

„Бриселски споразум је уговорна обавеза између Београда и Приштине и као такав, неиспуњавање одређених одредби од стране Приштине, за собом треба да вуче и одређене санкције. Формирање ЗСО јасно је дефинисано у шест тачака Бриселског споразума и она подразумева организацију са јасним извршним овлашћењима, управљачком и етничком структуром и ту преговора нема“, нагласио је Поповић.

(извор: Спутњик)

Повезани чланци

Back to top button