Поново постављена биста Лазару Вучковићу

У Горњем Селу подно Превалца, а недалеко од Призрена, данас је постављена спомен биста песнику Лазару Вучковићу, коју су са сеоског гробља непознати починиоци уклонили пре шест година.

На месту где се сваке године у оквиру манифестације „Песнички сусрети Лазар Вучковић“ традиционално окупљају колеге утопљеног песника, после седам година поново је постављена биста, иста онаква какву су непознати починиоци на Божић 2014. године уклонили.

Одрекавши се новчаног дела награде „Александар Тијанић“ која му је додељена 2019. године директор Дома културе у Грачаници Живојин Ракочевић обратио се родбини покојног песнике у своје и у име Друштва књижевника Косова и Метохије.

Фото: Ризница

„То је човек који је тражио најкраћи пут између стиха и срца или између срца и стиха и својом чистотом и дечачким односом према животу и својом апсолутном отвореношћу он је овај крај учинио великим за српску поезију и српску књижевност“, рекао је Ракочевић.  

У име породице захвалили су се Слободан Вучковић, брат утопљеног песника и његова сестра Севдалинка који су се 2000. године поново вратили у Горње Село.

Стојановић Љиљана песникова сестричина каже да се читавог догађаја сећа само из прича. Тада је имала три године, а Лазарев Син Александар свега 9 месеци.

„На радију су јавили вест да су у дубинама охридског језера животе изгубили Лазар Вучковић и Блажа Шћепановић, са њима је био и песник Оскар Давичо, само дан пре тога добио је награду на Вечерима поезије у Струги“, прича Љиљана Стојановић.

Љиљана Стојановић крај споменика свог ујака – Фото: Ризница

Осим што се бавио писањем поезије и прозних дела Вучковић је радио и као репортер и новинар приштинског листа „Једиснтво“. Председник косовског огранка Удружења новинара Србије Будимир Ничић рекао је да обнова споменика Лазару Вучковићу јесте део потребе да се негује сећање и не дозволи онима који отимају, руше или присвајају туђе да помисле да тако могу да отргну нечији живот, рад и дело.

„Овај чин показује да ми имамо снаге да обнављамо, негујемо и поштујемо оне који су радили свих година и стварали историју и новинарства и културе на овим просторима“, рекао је Ничић.

О Вучковићу су говорили и чланови његове породице, а крај бисте страдалог песника прчитани су и су и његови стихови.  

Лазар Вучковић је значајан српски косовско-метохијски песник. Рођен је у Горњем Селу на Шар планини, 1937. године. Писао је поезију и прозу, објавио две збирке поезије, После његове смрти 1966. године његова дела су сабрана у две књиге: Поезија и Проза. У његову част од 1970. НИЈП Панорама Јединство додељује награду са његовим именом за најбољу поезију објављену у часопису Стремљења.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button