Почео је Петровски пост

Првог понедељка након Духовске недеље према календару СПЦ почињу Петровске пости, оне се посте све до Петровдана који се обележава 12. јула.

Када ће почети Петровдански пост зависи од датума када се прославља Васкрс, али се увек завршава на Петровдан. Он најкраће може да траје једну недељу и један дан, а најдуже шест седмица.

Кроз пост се верници уздржавају од хране животињског порекла, како би се прочистило тело, али то није једини циљ. Најважнији је духовни пост који подразумева уздржавањем од лоших мисли, речи и дела и уз обавезну молитву, по узору на Спаситеља који је постио у пустињи и чији су пример потом следили Богородица и апостоли. Верници се током поста труде да испоштују оба правила – и духовни и телесни пост.

За време његовог трајања не једе се месо, бели мрс и јаја. Риба, вино и уље се једу сваки дан осим, наравно, среде и петка који се посте на води.

Дан уочи Петровдана се такође строго пости, осим ако падне у суботу или недељу, када је дозвољена употреба уља. На дан Рођења Св. Јована Крститеља једемо рибу, иако падне у среду или петак. Уколико Петровдан падне у среду или петак, тога дана не мрсимо већ једемо рибу, вино и уље.

Петровдан је празник за који се везују разни радосни обичаји, а један од најлепши је даривање деце јабукама.

Повезани чланци

Back to top button