По хладноћи и минусу мештани дела Грачанице без струје 11 дана

Више од 40 домаћинстава у Грачаници једанаест дана је без стује. „Овако се више не може, КЕДС мора да сноси одговорност због овог што ради“,  поручили су грађани на мирном протесту који је одржан данас пре подне.  

Радмилу Томашевић (83) затичемо у њеној малој кући крај смедеревца. Греје се поред ватре и чека да се неко смилује и поправи струју.

„Немамо струју још од Божића, све чекамо данас – сутра да се неко смилује и поправи тај квар, тамо је негде кажу код великог моста“, прича нам времешна старица.

Креће се уз помоћ штапа и ретко излази из куће. Комшије јој, каже, помажу и често купе нешто од намирница из продавнице.  

„Не идем нигде по овој хладноћи и не смем. Не смем ни замрзивач да отворим, по нешто мало од хране купим да се не поквари“, прича Радмила.

Тешко је Радмили без струје као и њеном комшијама.

„Данас ће 11. дан како смо без струје“, прича за портал Ризница.нет Мирослав Арсић из Грачанице, власник хотела, месаре и ресторана. Каже да због оваквог стања са струјом трпи огромну штету.

„Ја сам једну количину меса бацио, покварило се, остали фрижидери раде на агрегат, али то није решење, ово не траје један дан, већ 11 дана“, говори Мирослав.

Житељи овог дела Грачанице већ су на измаку стрпљења и живаца. Причају да су екипе из КЕДС-а, долазили више путе, те да само замене осигураче у трафо-станици после чега струја дође на пола сата и опет настаје исти проблем.

„Ми у кући имамо једу фазу, па је и на њој слаб напон, машина за веш не може да ради, многи апарати такође“, каже Зорица Тодоровић.  

Мирослав Арсић понавља оно што је данас пре подне рекао на протесту.

„Ја заиста имам велике губитке. Не треба ми никаква надокнада штете, само нека неко дође и поправи овај квар да можемо нормално да живимо и радимо јер у овом насељу има и болесних старијих људи и деце, то није хумано“, реко је Арсић.

Наглашава да их је данас обишла екипа УН канцеларије за заједнице, разговарала са мештанима и обећала да ће помоћи.

Проблем што ово насеље у ужем центру Грачанице нема струју, највероватније лежи у подземном каблу. Александар Тодоровић каже да му није јасно како то КЕДС не може да реши овај квар.

„Зар је тешко да премосте ваздушном линијом од трафоа до прве бандере, то је двадесет метара удаљености, да ми добијемо струју, па кад буде лепше време нека копају и проналазе где је прекид“ говори Александар додајући да за проблеме мештана очигледно нико не жели да зна.

Због проблема са стујом двадесета мештана који живе у насељу код тржног центра, у ужем центру Грачанице, данас пре подне мирно је протестовало захтевајући од КЕДС-а да буде ажуран и реши квар на мрежи као што је ажуран када треба да наплати своја дуговања.

Из Општине Грачаница кажу да су више пута звали КЕДС али да су и они као и грађани само добијали обећање да ће проблем бити решен.

Портпарол КЕДС-а Виктор Бужаља данас није одговарао на телефонске позиве.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button