Петковићу поново забрањене посете Косову

Привремене институције у Приштини забраниле су директору Канцеларије за Косово и Метохију Петру Петковићу да посети Косово.

Директор Петковић је данас и сутра требало да борави на простору Косова и Метохије и обиђе неколико привредних субјеката где је држава Србија обезбедила нова радна места, као и да посети више социјално угрожених породица и уручи помоћ, али му је из Приштине то онеогућено, саопштила ја Канцеларија за Косово и Метохију.

„Више је него јасно да је Приштина и пре званичног термина почела предизборну кампању, која се по правилу увек прелама преко леђа српског народа.

Ово је трећа по реду забрана Приштине директору Канцеларије за КиМ и главном српском преговарачу у техничком дијалогу, а долази уочи наставка дијалога Београда и Приштине следеће недеље у Бриселу што додатно показује неспремност Приштине да нормализује односе са Београдом. Претходно је Петковићу онемогућено да уручи помоћ поплављеним домаћинствима почетком године и обиђе повређеног дечака Луку Димитријевића из Грачанице.

Реч је о флагрантном кршењу споразума о слободи кретања и споразума о посетама званичника. Ова забрана и противправно понашање Приштине биће свакако тема предстојећих разговора у Бриселу, посебно имајући у виду да је посета уредно и на време најављена у складу са споразумом“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је посебно неосновано „образложење“ привремених институција да је разлог за забрану посете полагање камена темељца за нову зграду Универзитета у Косовској Митровици током претходне посете

Наглашено је да не постоји начин да ико забрани званичном Београду да помаже свом народу у јужној покрајини те да су и претходне две посете биле у знаку обележавања важних датума – годишњице злочина у Старом Грацком и славе у Прилужју.

Повезани чланци

Back to top button