Petković Zijade: Od dolaska Kurtija broj etnički motivisanih napada na Srbe njihovu imovinu, crkve i manastire, porastao je za 60%,

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Misije UN na KiM (UNMIK), Karolin Zijade o aktuelnoj situaciju u južnoj srpskoj pokrajini.

Petković je istakao da su nedavni jednostrani i protivpravni potezi Prištine u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama direktna pretnja urušavanju dijaloga, što vodi destabilizaciji situacije na terenu.

Stabilnost i mir su, prema Petkovićevim rečima podjednako u interesu i srpskog i albanskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i čitavog regiona, međutim jasno je da politički predstavnci Albanaca ne dele to mišljenje i da zato svakodnevno izazivaju krizne situacije na terenu.

Nedavno ranjavanje srpskog devetnaestogodišnjeg mladića Nemanje Mitrovića kod Obilića, od strane albanskih razbojnika, poslednji je u nizu incidenata izazvanih antisrpskom politikom i retorikom punom mržnje prema srpskom narodu, koja se svakodnevno može čuti u Prištini, naglasio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Podsetio i na slučaj Nikole Nedeljkovića (20), koji je za Vidovdan uhapšen na Gazimestanu i samo zbog isticanja srpskih simbola osuđen na osam meseci zatvora. Petković je naveo da je od početka prošle godine do danas bilo 222 napada na srpsko stanovništvo, a broj etnički motivisanih napada na Srbe, njihovu imovinu, crkve i manastire, porastao je za 60%, u odnosu na period pre dolaska Aljbina Kurtija na vlast, što ozbiljno otežava napore za rešavanje konflikta, upozorio je Petković.

Uprkos svemu, Beograd će nastaviti da traži kompromisna rešenja smatrajući da na taj način zapravo radi u interesu svih čija je ambicija da žive u stabilnom i prosperitetnom društvu, iako je jasno da među političkim predstavnicima Albanaca sa Kosova i Metohije postoji sve manja spremnost za to, što najrečitije potvrđuje činjenica da je prošlo više od devet godina od postizanja sporazuma o Zajednici srpskih opština, koja do danas nije uspostavljena.

Postignut sporazum u oblasti energetike, otvorio je mogućnost za postizanje pomaka i u drugim oblastima, pre svega u rešavanju pitanja nestalih, međutim i tu je prištinska strana pokazala da nije spremna za saradnju, naglasio je Petković.

Takođe je skrenuo pažnju i na česte zabrane ulaska na Kosmet zvaničnicima Srbije, čime se krši sporazum o slobodi kretanja i izrazio je nadu da će se sa ovom praksom prestati.

Direktor Kancelarije za KiM dr Petar Petković zahvalio je šefici UNMIK-a na doslednoj statusnoj neutralnosti misije na čijem je čelu, istakavši da su Ujedninjene nacije za Srbiju važan sagovornik i garant primene Rezolucije Saveta bezbednosti OUN 1244.

Sastanku je prisustvovala i predstavnica generalnog sekretara UN i šefica Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašita.

Povezani članci

Back to top button