Петковић у Ораховцу и Великој Хочи: Важно је да помоћ државе Србије стигне до сваке наше породице у покрајини (видео)

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је током дводневне посете покрајини данас обишао породицу Шарић у Ораховцу и више породица у Великој Хочи где је уручио помоћ Дечанској виници и стоматолошкој амбуланти.

Приликом посете породици Шарић, Петковић је браћи Љубиши и Драгану уручио помоћ у виду опреме за отварање мини винарије, коју је обезбедила Канцеларија за Косово и Метохију с циљем економског оснаживања ове породице.

Директор Канцеларије за КиМ је истакао да је важно да помоћ државе Србије стигне до сваке наше породице у покрајини.

Посету Великој Хочи Петковић је започео полагањем венаца на споменик убијеним и киднапованим Србима, а потом обиласком Дечанске винице и неколико српских породица у овом месту.

„Као Канцеларија за КиМ желимо да оживимо сва сећања на нашу славну историју и као Влада Републике Србије чинимо све да заштитимо ово дивно место, да обезбедимо одрживи опстанак и нашем народу овде у Великој Хочи“, рекао је Петковић.

Фото: Ризница

Директор Канцеларије за КиМ обишао и радове на новом објекту Дечанске винице чију изградњу финансира Влада Републике Србије. Том приликом он је уручио финансијску помоћ за набавку опреме у вредности од три милиона динара.

Амбуланти у Великој Хочи донирана је опрема за отварање стоматолошке ординације, а директор Канцеларије за КиМ је приликом обиласка ове здравствене установе саопштио да је у последњих пет година Влада Србије уложила више од 56 милиона динара у сетвени материја и пољопривредну механизацију како би се помогло људима из овог краја.

Директор Канцеларије за Косово у Метохију Петар Петковић данас је у Великој Хочи рекао да Београд инсистира на изградњи историјског помирења између српског и албанског народа јер би се тиме обезбедили мир и стабилност на простору Западног Балкана.

 „Ја дођем и одем за Београд али ти људи опстају и остају овде и зато је важно и свака наша изговорена реч и све оно што учинимо водимо рачуна и знамо да све то има директно последице на наше људе који овде опстају и живе и зато морамо да се боримо за мир, морамо да инсистирамо да градимо помирење јер историјско помирење које би дошло између српског и албанског народа обезбедило би мир и стабилност на целом простору западног Балкана што сад у ова тешка времена, поготову када имамо рат у Украјини, јесте посебно важно за све, а поготово за наш народ на Косову“.

Другог дана посете, Петковић ће, заједно са владиком рашко-призренским и косовско-метохијским Теодосијем, у Призрену присуствовати обележавању Славе Призренске Богословије, Свети Кирило и Методије, које ће започети у девет сати, литургијом у цркви Светог Ђорђа, а наставиће се свечаним програмом.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button