Петковић: У Куртијеве најаве за оснивање Института за документацију наводних ратних злочина не верује ни стручна ни политичка јавност

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић наглашава да Аљбин Курти    свакодневним изјавама о тужби против Београда за наводне ратне злочине и геноцид наставља са замајавањем своје и међународне јавности.

Додаје да је Курти сада отишао и корак даље најављујући оснивање Института, који ће наводне злочине тобоже документовати. Петковић истиче да таква могућност не постоји ни у правној литератури нити пракси те да у најаве такозваног косовског премијера не верује ни стручна ни политичка јавност у Приштини.

„Београд је више пута поновио да је у правном смислу немогуће да једна територија, што такозвано Косово јесте према Резолуцији 1244 СБ УН, тужи сопствену државу за ратне злочине, када не може бити странка у поступку. С тога су и ове последње изјаве Аљбина Куртија ништавне и немају никакво правно утемељење“, наводи се у изјави Петра Петковића.  

Подсећа се да најава тужбе којом Курти сваки час прети, служи за дневно – политичке сврхе, како би се сакрили сви проблеми са којима се становништво на Косову и Метохији суочава, почев од социјално-економских питања, па до немогућности да се заштити здравље људи и набаве преко потребне вакцине против корона вируса.

„Можда се Курти нада да ће, стално помињући наводне српске злочине, прикрити свакодневне физичке нападе на Србе, њихову имовину, цркве и манастире, од стране албанских терориста, на које Приштина нема намеру да реагује, као што нема намеру да починиоце оваквих злодела приведе правди. Али, Курти добро зна, да правда можда јесте спора, али је свакако достижна и извесна, а најбољи доказ за то је суђење бившим косовским лидерима у Хагу, за злочине над Србима и другим неалбанцима“, закључује се на крају.

Повезани чланци

Back to top button