Петковић у Бриселу: „Електросевер“ добија лиценцу и самосталност у снабдевању

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас у Бриселу, где су Београд и Приштина уз посредовање специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака, договорили мапу пута о примени споразума о енергетици постигнутог 2013. и 2015. године, да „Електросевер“ добија самосталност у снабдевању електричном енергијом на северу покрајине.

Петковић је истакао и да је договором о мапи пута за спровођење споразума о енергетици отворен пут за формирање Заједнице српских општина, што је био услов власти у Приштини, а на чему Србија све време инсистира.

Он објашњава да је договорен скуп корака, рокова и одговорности обе стране, који почињу да теку од тренутка давања лиценце ”Електросеверу” за снабдевање електричном енергијом, што подразумева и дистрибутивне услуге изадавања рачуна, наплата, одржавање мреже и физичко повезивање потрошача.

”То значи да имамо самосталност у снабдевањну електричном енергијом на северу КиМ. Тиме смо сачували мир и стабилност, осигурали нормално снабдевање електричном енергијом, а у времену које долази решаваћемо и питања многих рестрикција на северу КиМ, слабог напона електричне енергије и кренућемо у обнову инфраструктуре енергетског система на севевру КиМ”, поручио је Петковић.

Повезани чланци

Back to top button