Петковић у Бањској и Гојбуљи затражио већу заштиту за Србе

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Петар Петковић, посетио је данас Николу Перића из Гојбуље крај Вучитрна, кога су албански екстремисти претукли почетком јула.

Петковић је истакао да је од почетка године број инцидената порастао на чак 85.

„Kо хоће да упозна јунака од 13 година нека дође у Гојбуљу, као што смо ми данас дошли и упознали правог малог хероја, Николу Перића који је претучен од стране албанских екстремиста, само због тога што је Србин, што носи српско име и презиме и због тога што носи православни крстић, који му је у тренутку напада био скинут са груди и погажен“, рекао је Петковић.

Нагласио је да је данас дошао да поздравим породицу Перић, Радета, Николу и све остале чланове овог великог домаћинства те да им пренесем поздраве председника Александра Вучића.

Петковић је рекао да је председник Вучић и у Бриселу, пред европским званичницима, говорио о случају малог Николе, показао његове слике и његове ране и поставио питање свих 80 инцидената који су се догодили над Србима од почетка године.

„До данашњег дана тај број се и повећао на 85 инцидената који се дешавају и који су уперени против српског народа на KиМ“, навео је Петковић.

Он је поручио да постоји забринутост за безбедност нашег народа у српским срединама на KиМ, с обзиром на то да Аљбин Курти није желео да се сагласи са предлогом ЕУ да се обе стране суздрже од акција које би довеле до дестабилизације на терену.

Посебно истакао да је држава Србија уз свој народ и уз Николу Перића и његову породицу, уз Гојбуљу, уз све наше људе на KиМ.

„Боримо се да сачувамо мир, а ми ћемо се трудити и у оквиру дијалога и на све могуће начине да, пре свега, осветлимо тежину проблема са којима се Срби суочавају. Ми ћемо и финансијски и у сваком другом смислу да помогнемо, као што чинимо и до сада, како бисмо омогућили нашем народу на KиМ, посебно јужно од Ибра, да имају живот достојан човека у 21. веку. Због броја инцидената у Гојбуљи тражили смо и од међународних званичника, KФОР-а и других који треба да обезбеђују овај простор да се брину о безбедности нашег народа на Kосову и Метохији и да појачају патроле да се не би десио случај попут пребијања малог Николе Перића. Хвала Богу, он је сада добро и као што о њему бринемо, бринемо о сваком нашем човеку, сваком нашем детету, јер наша деца на KиМ су будућност опстанка и останка нашег народа“, подвукао је Петковић, који је овај крај обишао у пратњи председника Српске листе Горана Ракића и председника Привременог органа за општину Вучитрн Милана Костића.

Мали Никола поручио је да се и даље плаши за своју безбедност.

„Није ми свеједно да изађем сада да играм фудбал, ни да изађем на улицу. Мени ни раније није било свеједно, а посебно сада након пребијања. Пре десетак дана су ми бацили петарде овде и тада сам се уплашио. Али мени ова посета много значи“, навео је Никола.

Претходно, Петковић је дводневну посету Kосову и Метохији започео обиласком села Бањска код Вучитрна, где се упознао са потребама и проблемима мештана који су му захвалили што је први представник Владе Србије који их је обишао.

 Они су му изложили на који начин држава може да им помогне и Петковић је истакао да ће учинити све да Kанцеларија за KиМ помогне у оквиру својих могућности. Први дан посете, Петковић ће завршити обиласком економије манастира Грачаница.

Повезани чланци

Back to top button