Петковић: Прву дозу вакцине против Ковида 19 примило више од 6.000 људи

У српским срединама на централном Косову више од 60 посто грађана примило је прву дозу једне од четири понуђене врсте вакцина против вируса Ковид 19, наводи координатор за имунизацију против Ковида-19 за централно Косово Владимир Петковић.

Највећи број имунизованих чине особе старије од 65 година, док за цепивом полако расте и интересовање млађе популације, истиче Петковић.

„Првом дозом вакцинисано је више од 6.000 људи. За другу дозу је 250 до 300 људи мање и они ће примити другу дозу када дођу у период од 21 дан после примања прве дозе, док се трећом дозом до сада вакцинисало нешто више 1. 500 људи“, појашњава.

Упркос томе што је велики број грађана вакцинисан, Петковић каже да је још увек рано говорити о постизању колективног имунитета становништва.ж

Грађани из српских средина на централном Косову имунизацију против Ковида 19 обављају у Куршумлији. Вакцинација је почела 15. јануара ове године. Једном недељно, организованим аутобуским превозом, сви који су заинтересовани могу на вакциналном пункту у Куршумлији да приме једну од четири врсте цепива. О имунизацији се води прецизна евиденција, а свака особа, у зависности од тога за које се цепиво одлучи, добија потврду о обављеној вакцинацији. Од недавно је у понуду и пета врста вакцине – Модерна.

Координатор за имунизацију против Ковида-19 за централно Косово Владимир Петковић подсећа да се сви заинтересовани за имунизацију претходно треба да се јаве матичним установама примарне здравствене заштите одакле се уз евидентирање упућују за Куршумлију.

(извор: Косовапрес)

Повезани чланци

Back to top button