Петковић: Приштинска страна питање несталих користи само за обрачун са Београдом

Директор канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је саопштио да је за Београд је од кључне важности решавање судбине несталих те да ово  питање неће третирати кроз дневно политичку призму. Петковић наводи да се од тог питања не бежи те да се на њему инсистира приликом сваког разговора у Бриселу.

„Више пута смо недвосмислено истицали да смо спремни да отворимо све архиве и да претражимо све локације за које у Приштини постоји сумња да се на њима налазе посмртни остаци несталих Албанаца. Истовремено, очекујемо и конкретну сарадњу Приштине по том питању“, наводи директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Подсећа да Приштина, нажалост, доследно одбија и сваки помен да отвори архиве ОВK или да српским стручним тимовима дозволи да претраже локације на Kосову и Метохији, за које се поседују веома јасне индиције да скривају тела Срба несталих током сукоба.

Додаје да је Београд до сада предузео више значајних корака када је претрага потенцијалних локација у питању. Једна од таквих су, подсећа Петковић,  и недавна ископавања на локалитету Kижевак.

„Нажалост, са друге стране упорно изостаје и минимална цивилизацијска спремност да се то исто учини. Жао ми је што приштинска страна одбија и сваку могућност сарадње по овом питању и питање несталих третира искључиво кроз обрачун са званичним Београдом. Ми се на

такав начин нећемо односити ни према једној жртви, без обзира на етничку припадност. Питање несталих није, нити сме бити тема за дневно политичке обрачуне или надгорњавања. Потрага за несталима је наша обавеза према прошлости, али и према будућности, нашој деци, миру, компормису и напретку“, каже Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ  додаје да премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти, уместо да уочи наставка дијалога у Бриселу покаже минимум спремности за решавање отворених питања од заједничког интереса, он наставља са запаљивим изјавама и оптужбама на рачун званичног Београда.

Повезани чланци

Back to top button