Petković ministru spoljnih poslova Kraljevine Norveške: Razgovori najefikasnija brana eskalaciji međunacionalnih tenzija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je sa specijalnim izaslanikom za Jugoistočnu Evropu Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške, ambasadorom Arneom Sanesom Bjornstadom koga je upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji.

Direktor Kancelarije za KiM posebno se osvrnuo na nedavne jednostrane i protivpravne odluke Prištine po pitanju preregistracije vozila i ličnih karata, koje su pretile da izazovu opasnu destabilizaciju prilika na Kosovu i Metohiji i direktno ugroze mir i stabilnost na terenu.

Petković je istakao da Beograd ostaje čvrsto opredeljen da sačuva mir u pokrajini i u regionu, rekavši da je dijalog jedini način da se pronađe kompromisno rešenje za sve nesuglasica na relaciji Beograd-Priština.

Podvukao je izuzetan značaj pune primene Briselskog sporazuma i sprovođenja postignutih dogovora, naglasivši da je Beograd ispunio do sada preuzete obaveze proistekle iz dijaloga, a da sa druge strane Priština više od devet godina odbija da otpočne proces formiranja Zajednice srpskih opština.

Nedavno usvojena Mapa puta za primenu sporazuma o energetici ohrabrila je očekivanja da će biti i pomaka u rešavanju pitanja nestalih lica i u drugim oblastima, a umesto toga Priština nam je isporučila novu krizu, koja je pretila da eskalira i dovede do posledica neslućenih razmera, upozorio je direktor Petar Petković.

Skrenuo je pažnju i na izgradnju nelegalnih baza ROSU na severu Kosova i Metohije, upozorivši da Priština pokazuje otvorenu nameru da potpuno demontira  Briselski sporazum i izazove nove tenzije i sukobe.

Na kraju, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je naglasio da uprkos krizama, koje se na Kosovu i Metohiji svakodnevno umnožavaju, Beograd ostaje opredeljen za dijalog sa Prištinom, smatrajući da su razgovori najefikasnija brana eskalaciji međunacionalnih tenzija i garancija bezbednosti srpskog naroda.

Povezani članci

Back to top button