Петковић: Курти покушава да договор у Бриселу представи као почетак епохе реципроцитета

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Републике Словеније у Републици Србији Дамјаном Бергантом, кога је информисао о недавно одржаним разговорима Београда и Приштине у Бриселу и спровођењу постигнутих споразума.

Петковић је нагласио да је најважније да је последњим споразумом у Бриселу сачуван мир у нашој јужној покрајини и да је дошло до повлачења јединица РОСУ са севера КиМ, које је заменио КФОР.

Подсетио је да је решење са налепницама договорено као привремено док не буде пронађено трајно решење које ће бити представљено у дијалогу на високом нивоу.

Петковић је упозорио да Аљбин Курти покушава да договор из Брисела представи као почетак епохе некаквог реципроцитета, а апсолутно је јасно да се заправо ради само о спровођењу постигнутих споразума и да наш однос са Приштином може да буде искључиво асиметричан, јер је једино Србија у том односу међународно призната држава и пуноправна чланица Уједињених нација.

Директор Канцеларије за КиМ је истакао да Београд остаје опредељен за дијалог, као једино средство за мирно и политичко решавање свих отворених питања, али и одлучан у захтеву да се до сада постигнути споразуми морају поштовати и спроводити и да ће, сходно томе, једина тема током следећег дијалога, бити искључиво формирање Заједнице српских оопштина.

„Иако је свима јасно да Приштина у дијалогу врши опструкцију у имплементацији постигнутих споразума, ми доследно тражимо да се поштује договор, на који су потпис ставили и Београд и Приштина и ЕУ, а ЗСО је кључ и основ нормализације односа“, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Повезани чланци

Back to top button