Петковић Хилу и Мекдавелу:  Београд оправдано сумња у спремност Приштине на имплементацију досадашњих и будућих договора.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се са амбасадором Сједињених Америчких Држава у Републици Србији, Кристофером Р. Хилом и директором Канцеларије за јужне и средње-европске послове у Стејт Департменту, Мартином Мекдавелом које је упознао са тренутном фазом дијалога у Бриселу и корацима које Београд предузима како би допринео изналажењу решења у кључним областима важним за нормализацију односа Београда и Приштине и живот свих грађана на простору Косова и Метохије.

Београд је и у претходном периоду показао спремност, отвореност и флексибилност у изналажењу конструктивних решења која треба да помогну решавању отворених питања у дијалогу Београда и Приштине, али је упитно да ли и са друге стране преговарачког стола постоји таква спремност јер је до сада била више него очигледна опструкција Приштине, подвукао је директор Канцеларије за КиМ.

Петковић је навео да је важно да се постигне напредак у области потраге за несталима и енергетици и да је Београд посвећен налажењу одрживих решења у овим, али и другим областима, али да постоји оправдана сумња у спремност Приштине на поштовање и имплементацију како досадашњих тако и будућих договора.

Он је истакао да смо претходних дана сведоци серије инцидената и етничке нетрпељивости којој су били изложени Срби на простору Косова и Метохије, а да од доласка Аљбина Куртија на власт имамо 184 етнички мотивисана инцидента што онеспокојава наш народ на простору КиМ, али одвраћа и потенцијалне повратнике.

Директор Канцеларије за КиМ упознао је своје саговорнике са листама на којима се налази 72 Срба због одбране њихових легитимних права, које су претходних дана проширене челницима Српске листе и истакао да је реч о политичком застрашивању иодмазди власти у Приштини која на овај начин жели да додатно дестабилизује прилике на терену.

Петковић је подсетио и на чињеницу да пуних шест година власти у Приштини одбијају да спроведу одлуку суда о повраћају 24 хектара земље манастиру Високи Дечани, што је у свом последњем извештају забележио и Стејт департмент, али и да девет година Срби на Косову и Метохији чекају на формирање Заједнице српских општина која треба да заштити и гарантује њихова колективна права, што је посебно важно у светлу нарастајућег броја инцидената које генеришу власти у Приштини.

Управо због безбедности и смиривања тензија на терену важно је да разговарамо иБеоград чврсто верује да је једино дијалог механизам за решавање свих проблема.

Повезани чланци

Back to top button