Петковић: Београд не пристаје на ревидирање Бриселског споразума – Курти: Нема формирања моноетничке заједнице

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже да је наводна жеља Аљбина Kуртија за дијалогом најобичнија лаж и обмана, јер, тврди Петковић, Курти чини све све да опструкцијама и уценама поништи и сваку могућност преговора и договора што је данас постало кристално јасно.

Петковић понавља да Београд неће пристати ни на каква једнострана тумачења или покушаје ревидирања Бриселског споразума, што је данас иза леђа Мирославу Лајчаку и Метјуу Палмеру најављио Аљбин Kурти.

„Томе служи и Kуртијева најава да ЗСО не може бити формирана, чиме се директно крши, не само Бриселски споразум из 2013. године, него и свака могућност договора“, каже Петковић.

Наглашава да ће Београд доследно инсистирати на формирању Заједнице српских општина, онако како је договорено пре осам година у Бриселу – као облику институционалног организовања српског народа на Kосову и Метохији, са јасно утврђеном надлежношћу, структуром и циљевима, који су додатно потврђени и усвојени Споразумом о општим принципима из 2015. те да ту, каже, преговора нема.

„Очекујем да се Европска унија, као посредник у дијалогу, јасно определи према оваквим једностраним тумачењима Приштине. Kако је могуће да се постигне било какав нови споразум са Приштином, ако данас сведочимо отвореном кршењу и негирању свих до сада постигнутих договора?“, запитао се Петковић.

Подсетио је да Београд остаје посвећен дијалогу као једином механизму за проналажење компромисног решења, али да неће бити неми учесник у монологу једне преговарачке стране, већ да ће доследно, аргументовано и снажно инсистирати на испуњену свега до сада договореног, као предуслову даљих разговора у циљу нормализације односа са Приштином.

Косовски премијер Аљбин Курти изјавио је да не може да буде формиранa моноетничка заједница, мислећи на Заједницу српских општина и да на институције у Приштини нема притисака пред наставак дијалога са Београдом.

„На Косову не можемо имамо једнонационално Удружење, па је неопходно да се интегришу сви грађани, без обзира на етничку припадност, а не да се праве зграде које их деле и раздвајају“, рекао је Курти у Призрену, након јучерашњих сусрета са Мирославом Лајчаком и Метјуом Палмером.

Повезани чланци

Back to top button