Петковић: Београд и Приштина не могу преговарати о тзв. „узајамном признању“

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић наглашава да Београд и Приштина не могу преговарати о тзв. „узајамном признању“, јер, како каже, недосањана жеља Приштине није, нити може бити део дијалога Београда и Приштине.

Подсећа да то не пише ни у једном документу који конституише преговарачки процес који се води под покровитељством ЕУ.

„Београд има истинску жељу да са Приштином нормализује односе на начин који ће житељима наше јужне покрајине, како Србима тако и Албанцима, омогућити да живе безбедно, у друштву у којем ће се поштовати људска права и постојати претпоставке за економски развој и просперитет сваке врсте“, наводи директор Канцеларије за КиМ.  

Додаје са сваки покушај да се нормализација односа интерпретира као пут ка признању једнострано проглашене независности тзв. „Косова“ од стране Србије води корак даље од нормализације, „као што нас од нормализације удаљују и шовинистичке хајке на демократски изабране представнике српског народа на Косову и Метохији“.

„Нормализацији не доприноси ни свакодневна сатанизација Срба и Србије од стране представника привремених институција самоуправе у Приштини, продубљивање међуетничког јаза, свакодневне пљачке српске имовине, скрнављења цркава и гробаља или једнострани акти и провокације попут упада дугим цевима наоружаних специјалних приштинских формација на север покрајине.

Вјоса Османи радо говори о нормализацији, али све што ради јесте управо усмерено против нормализације и крајње је време, да у интересу свих житеља Косова и Метохије, Приштина престане да игра опасну двоструку игру која може да поништи све позитивне ефекте досадашњег дијалога под окриљем ЕУ и изазове опасну безбедносну дестабилизацију.

Београд ни на који начин неће спречавати развој наше јужне покрајине, напротив настојаћемо да на сваки начин доприносимо изглађивању несугласица и отворених питања, али свим легитимним политичким средствима ћемо се борити против покушаја да Приштина искористи тренутне геополитичке прилике како би промовисала и учврстила пројекат самопроглашеног Косова“, саопштио је Петковић.

Повезани чланци

Back to top button