Петковић: Акт насиља Приштине према УН

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић назвао „актом насиља“ према Уједињеним нацијама одлуку Приштине да прогласи руског званичника у УНМИК-у за „персону нон грата“.

„Проглашавањем легитимног званичника УНМИК-а за ‘персону нон грата’ Приштина врши акт насиља према администрацији Уједињених нација, највише цивилне власти на КиМ „, навео је Петковић на Твитеру.

Како је нагласио, у складу са важећим нормама међународног права, а према Резолуцији 1244 СБУН, једина легална цивилна власт на КиМ је Мисија УН на КиМ (УНМИК).

Министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала Шварц саопштила је раније данас да је, на захтев премијера Аљбина Куртија, донела одлуку да прогласи руског званичника у Унмику за персону нон грата због, како тврди, његове штетне активности којом је нарушена безбедност тзв. Косова.

Гервала је на Фејсбуку навела да су институције из Приштине одлучне у борби против, како тврди, „малигног утицаја Руске Федерације и њених сателитских представника у региону, који за циљ имају да поткопају достигнућа Косова и наших партнера, првенствено САД, НАТО и ЕУ“

Проглашење руског званичника у Унмику за персону нон грата од стране власти у Приштини представља провокацију, саопштила је амбасада Русије у Србији.

„Сматрамо ову ‘одлуку’ Приштине још једном антируском и анти-УН провокацијом која је предузета како би се придобила наклоност западних ментора. Полазимо од тога да у складу са међународним правом и резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, која је кључна за решење косовског питања, она нема никакве правне последице“, наводи руска амбасада.

Повезани чланци

Back to top button