Петар Стано: До краја године у Бриселу о ЗСО

Портпарол Европске уније Петер Стано је у изјави за Косовапрес рекао да се наставља притисак на Приштину за спровођење споразума о Заједници српских општина. Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак је на последњем састанку узео у обзир забринутост српске стране због неспровођења овог споразума, рекао је Стано.

Он је подвукао да ће на једном од наредних састанака главних преговарача, пре краја 2021. године, као приоритетна питања ЕУ третирати нерешена питања произашла из бриселског споразума две стране.

„Оснивање Заједнице општина са већинским српским становништвом део је бриселског споразума. Овај уговор су у доброј вери закључиле обе стране. Он никада није отказан. ЕУ и земље чланице очекују да ће обе стране поштовати и у потпуности примењивати све споразуме“, реко је Стано

Европска унија и Влада Косова показују разлике у погледу континуитета дијалога Београда и Приштине јер, како пише Косовапрес представници приштинских институција питање несталих током рата сматрају хитним и приоритетним.  

У Влади Аљбина Куртија страх опозиционих партија поводом имплементације ЗСО оцењују као бесмислени и неоснован јер су исте партије и потписале исти споразум.

Стручњаци за процес дијалога очекују да ће Асоцијација бити међу првим темама о којима ће се расправљати на следећем састанку у Бриселу.

Портпарол Владе Косова, Перпарим Криезиу, каже да о свим темама будућих разговора обе стране морају унапред имати сагласност.

С тим у вези, он тврди да нема већег приоритета од решавања питања несталих током ратних сукоба на Косову.

„Осим што је хитно, за нас је ово питање и приоритет“, рекао је Круезиу.

Поводом критика опозиције да је споразум о регистарским таблицама први корак ка формирању ЗСО са извршним овлашћењима, Круезиу каже да су такве осуде неосноване и бесмислене.

Страх садашње опозиције, односно бивших потписника и присталица договора о формирању ЗСО најбољи је доказ штете коју су нанели Косову овим споразумом, оценико је владин представник за медије.

(извор: Косовапрес)

Повезани чланци

Back to top button