Пасјане: Незадовољни грађани траже поништење конкурса, одговорност и смену директора болнице, а планирају и одлазак за Београд

Више од двадесет младих људи али и чланова њихових породица, окупили су се испред Болнице у Пасјану захтевајући да се поништи конкурс о пријему медицинских сестара и техничара у ову здравствену установу.  

Окупљени тврде да је било нерегуларности и случајева непотизма приликом пријема кандидата на конкурс, који је био расписан прошле године од стране Министарства здравља Републике Србије, те траже смени директора ове установе Зорана Перића и кажњавање одговорних.  

Они који нису прошли конкурс тврде да је било неправилности, да су кандидати примани по страначкој припадности и да има случајева нерегуларности и непотизма.

Драгана Поповић из Доње Будриге је до сада конкурисала три пута, каже да је три пута позивана на разговор, да је волонтирала две године, стажирала годину дана, десет година чека на посао и да није примљена.

„Примљена је особа која је завршила средњу економску школу. Зар економисти да нас лече, е то је крај“, каже Драгана.

Дарка Костић из Доње Будриге каже да њена ћерка Данијела испуњава све услове да буде примљена у радни однос, али, то се није догодило.

„Ми смо седмочлана породица, нико не ради. Живимо од дечијег додатка и социјале. Моја ћерка је била одлична ученица, све петице је имала у школи, сада студира Медицину у Косовској Митровици и она није примљена“, тврди ова мајка.

На случаје непотизма у овој болници указује и Драган Трајковић из Пасјана. Тврди да је директор болнице Зоран Перић запослио жену, брата и братанца и позива председника Александра Вучића да реши проблем у Пасјану.

„Ово је жалосно што се ради са народом, да појединци имају по неколико плата, а неко да живи од социјале“, каже Перић.

Нагласио је да њему нико не ради у здравству, да је дошао да подржи протесте незадовољних суграђана јер, како каже, не може више да гледа неправду.

„Дошао сам да подржим овде људе јер знам о чему се ради. То је лоповлук који не постоји нигде…Имамо ми времена за све јер нигде не радимо одавде идемо за Београд јер једном мора да се стане на пут лоповлуку.

Слађана Крчмаревић из Грнчара код Витине жалила се на лош однос лекара према њој. Она тврди да нико у болници није хтео да јој очита холтер срца који је урадила, те да је због тога морала да пређе 50 и више километара и оде до Лапљег Села.

„Овде влада велика неодговорност и нерад, понашају се као да је болница њихова, приватна  својина почев од директора па до радника“, рекла је Крчмаревићева.  

Фото: Ризница (архива)

С друге стране директор болнице у Пасјану, која ради при Здравственом центру Гњилане у Шилову, негира све оптужбе и тврди да није било нерегуларности приликом пријема радника.

„Одговорно тврдимо да је конкурс спроведен адекватно, уз објективно поступање свих субјеката спровођења конкурса и да су изабрани кандидати који су испуњавали законске, стручне и друге критеријуме… Комисија за избор кандидата је као додатне критеријуме одлучивања користила социјални статус појединца (породице), породични статус, године и друге критеријуме који могу бити од значаја за опстанак и останак Српског народа на Косову и Метохији. Сви кандидати који су изабрани на конкурсу су испуњавали наведене критеријуме и били су рангирани у оквиру броја предвиђеног за пријем у радни однос“ наводи се у саопштењу које је руководство Болнице у Пасјану проследило медијима.

Такође се истиче да руководство болнице разуме незадовољство кандидата који на конкурсу нису изабрани и да су спремни да сваком од њих презентују критеријуме одлучивања за пријем у радни однос.

„У наредном периоду наставићемо да унапређујемо Здравствени центар и у складу са тиме, борићемо се за нова запошљавања и нове конкурсе, али и да на сваки други начин будемо доступни људима који су исказали жељу да раде у нашој институцији“, наводи се у саоштењу руководства Болнице у Пасјану.  

„Председниче Вучићу, чујте и наш глас“, „Стоп непотизму“,“ Постојимо и ми“, биле су пароле које су носили млади на протесту у Пасјану а са скупа је поручено да ће грађани упутити писмо председнику Србије Александру Вучићу и Канцеларији за Косово и Метохију у коме ће га обавестити о неправилностима приликом запошљавања у Болници у Пасјану.  

На конкурс за пријем медицинских сестара и техничара јавило се 195 људи од чега је у стални радни однос примљено њих четрдесет.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button