Памтимо: На данашњи дан киднапован је монах Харитон (Лукић)

За време најновије голготе нашег народа на Косову и Метохији, 1999. године, мученичком смрћу, од руке терориста ОВК, стадала су два монаха – отац Харитон из манастира Светих Архангела код Призрена и отац Стефан из манастира Будисавци код Клине.

Светоархангелски монах Харитон (Лукић) је киднапован 15. јуна 1999. године у Призрену.

Његово обезглављено тело нађено је годину дана касније од стране Комисије за ексхумацију, у селу Тусус код Призрена. Утврђено је да је глава одсечена оштрим предметом. Кости руке биле су поломљене, као и кичма, којој је недостајало неколико пршљенова. Одјећа је у предјелу срца била избодена ножем.

Свој монашки пут отац Харитон (рођен 1960) започео је у манастиру Црна Река 1995. године, а 1998. је у манастиру Светих Архангела код Призрена замонашен, што је било прво монашење у овој светињи после 550 година.

Фото: Радо Светигора

Отац Данило игуман манастира Бањска, рођени Призренац, међу последњима је видио оца Харитона баш када је кренуо на свој последњи земаљски пут послушања.

“Не могу описати невјероватно смирење које је зрачило из погледа оца Харитона. Ширио је мир на све нас јер је из њега зрачила молитва“- испричао је отац Данило за Радио Светигора.

(извор: Радио Светигора)

Повезани чланци

Back to top button