„Палчици“ највише награда на овогодишњем „Малом Јоакиму“

Представи „Палчица“ Позоришта лутака из Ниша додељен је гран-при 13. Фестивала позоришта за децу и младе „Мали Јоаким“ који се од 10. до 16. маја одржавао у Грачаници. Оцена жирија је да је ово представа јасног и доследно спроведеног концепта, модерног израза и естетске усклађености, која лако и прецизно комуницира са публиком.

Поред награде за најбољу представу фестивала, глумици нишког позоришта лутака Александри Павловић биће уручена и награда за глумачко остварење за улогу Палчице у истоименој представи док ће редитељки Драгани Милошевски Поповој једногласном одлуком жирија припасти награда за најбоље режиран комад. „Палчица“ је награђена и за најбољу костимографију и сценографију за шта су заслужни Стефан Савковић и Зорана Петров.

Зато што је на сцени у брзом ритму смењивања показао раскошност глумачког умећа и трансформације жири је одлучио да награда за глумачко остварење буде додељена Петру Лукићу за улогу Голог краља и Гостионичара у представи „Голи краљ“, Позоришта за децу Крагујевац.

Крагујевачко позориште награђено је  и за најбољу адаптацију текста због чега ће награда „Мали Јоаким“ бити уручена Бисерки Колевској.

Представа „Чаробњак из Оза“ Врањског позоришта „Бора Станковић“, према оцени жирија имала је најбољу ауторску музику због чега ће награда бити уручена Бати Златковићу.

Специјалним признањима биће награђени Радомир Станковић за дизан светла у представа „Сребрни цар“ Пулс театра из Лазаревца и „Чаробњак из Оза“, Позоришта Бора Станковић из Врања, Александрa Цуцић за улогу Шизеле у представи „Сирано“, Народног позоришта у Приштини Јелени Ђорђевић за више епизодних улога у представи „Палчица“.

Део из представе „Сребрни цар“ , фото: Дом културе – Грачаница

Оцена жирија је такође да је у овогодишњем фестивалском програму уочљив ангажман у погледу истраживања нових форми у представама за децу, како продукцијских, тако и у погледу глумачких изражајних средстава те да су нијансе одлучивале о овогодишњим добитницима награда.

Жири фестивала су чинили Јелена Јањатовић – костимограф, Љубиша Баровић – глумац и Борис Тодоровић – редитељ.

Представом „Три прасета“ Крушевачког позоришта  завршава се Фестивал позоришта за децу и Младе „Мали Јоаким“ чији је домаћи био Дом културе у Грачаници.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button