Осојане: Пљачка српске куће

Кућа повратника Илије Тошића из Осојана обијена и опљачкана док се налазио на прегледима код доктора у централној Србији. Он је данас, по повратку затекао разваљена улазна врата и преметачину по кући из које су му нестали бројни кућни апарати.

Како је пренела Канеларија за КиМ опљачканог Тошића одмах је обишао и председник Привременог органа општине Исток Коста Белошевић који му је понудио потребну помоћ и подршку.

„Посебно забрињава чињеница да последњих дана расте број инцидената усмерених ка Србима, којих од доласка Аљбина Куртија на власт сада има већ 230, због чега је неопходно веће и видљивије ангажовање међународних мисија на заштити права, живота и имовине Срба на КиМ“, наглашава се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Канцеларија подсежа да је највеће повратничко село на КиМ – Осојане често било на мети напада и пљачкаша, са очигледном намером да се Срби повратници застраше и протерају из својих домова и да се осујети сваки даљи повратак Срба на простор Косова и Метохије.

Канцеларија за КиМ изражава посебну забринутост због овог случаја, јер су Срби повратници једна од најосетљивијих категорија становника.

„Сама чињеница да је стопа повратка расељених Срба на КиМ мања од два одсто, што је најмања стопа у постконфликтном подручју на свету, довољно говори о тешким условима живота и безбедности за наш народ.

Зато упорно позивамо међународне мисије које делују на КиМ да на основу манадата неодложно повећају ниво безбедности наших људи, посебно у српским енклавама“, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Случај је пријављен надлежним органима и захтева се да пљачкаши у најскоријем тренутку буду приведени правди како би се показала елементарна брига за живот Срба на КиМ и ефикасност, како институција у Приштини, тако и међународних мисија.

Повезани чланци

Back to top button