Османи у Немачкој: Отворени Балкан опасна иницијатива, Србија да отвори архиве о масовним гробницама

Председница Косова Вјоса Османи је током своје посете Немачкој иницијативу „Отвореног Балкана“ назвала опасном за регион читавог Балкана.

Изневши став о будућности Косова у спољнополитичкој мрежи она је најавила да ће Косово поднети пријаве међународним организацијама управо због иницијативе „Отворени Балкан“. Османи је истакла да је Косово конструктивно у дијалогу са Србијом, али одбија да разговара о територијалном интегритету, статусу и трећем нивоу власти, попут Заједнице српских општина на Косову.

Косовска председница оцењује да се иницијативом „Отворени Балкан“ покушава заменити Берлински процес, који, према њеним речима, одлаже европске интеграције и не би требало да се догоди.

“Сматрамо да то није само опасна иницијатива, већ да има за циљ одлагање процеса европских интеграција земаља у региону. Са становишта сигурности, са становишта политике, економије или са становишта европских интеграција, то је апсолутно погрешно за регион, због чега су Косово, Црна Гора и Босна и Херцеговина на почетку одбациле поменуту иницијативу“, рекла је Османи

Додала је да се иницијатива не може тако назвати јер косовска страна не зна тачно о чему се ради, те да није постојао ниједан документ који је достављен земљама региона.

„У исто време (документ) није свеобухватан, а принцип свеобухватности је основни принцип иницијативе која је започела у Новом Саду у Србији, која никада није имала за циљ да третира Косово равноправно са осталим земљама у региону. Истовремено Србија наставља да негира наше право на постојање,“ рекла је Османи.

Она је позвала Србију да се суочи са реалношћу независности и суверенитета Косова и упутила критике српској страни због тога што, како је рекла, није отворила архиве у којима се чувају локације наводних масовних гробница несталих.

Устврдила је такође да председник Србије Александар Вучић инсистира на моноетничким институцијама због територијалних претензија Србије према Косову.

“Моноетничке институције попут оних изграђене у документима из 2015. нису у интересу Срба који живе на Косову, никада нисам срела ниједног Србина који је тражио формирање удружења српских општина. Вучић је то учинио због територијалних претензија”

У панелу са председницом Османи био је и немачки дипломата и бивши амбасадор, Волфганг Ишингер, који је рекао да ће Европска Унија и следећа влада пренети поруку Србији да не може постати део ЕУ уколико не призна независност Косова.

(извор: Косовапрес)

Повезани чланци

Back to top button