Османи се састала са Метом

Председница самопроглашеног Косова Вјоса Османи састала се данас са председником Албаније Илиром Метом. Она је односе између Косова и Албаније оценила као одличне и замолила свог албанског колегу да његова земља буде снажан глас Косова у организацијама у којима оно није заступљено.

Османи је нагласила да се противи било каквој идеји која настоји да Косово третира неравноправно.

„Косово не може да постане део регионалних иницијатива или механизама, ако представљање у овим иницијативама од почетка није свеобухватно и засновано на принципу равноправности“, рекла је Османи.

Говорећи о Отвореном Балкану, она је истакла да ниједна иницијатива, која би могла да парира или омета процес европских интеграција и евроатлантску оријентацију региона, где Србија намерава да игра водећу улогу, не наилази на подршку јер Србија не признаје Косово.

Османи је устврдила да је Косово показало спремност да настави дијалог са Србијом, али да неће бити део било каквог аранжмана, који не гарантује суверенитет, интегритет и функционалност Косова.

Појаснила је, да у том котнексту, Косово заједно са Албанијом треба да се обавеже да региону и свету пренесу поруку о опасности коју за Балкан представља агресивна и хегемонистичка политика Србије.

Уочи Дана заставе, државног празника Албаније, Османи је  честитала Иљиру Мети и албанском народу 109. годишњицу независности те земље.

Османијева је најавила састанак две владе, који ће бити одржан 26. новембра у Елбасану, на којем би требало да Косово и Албанија потписати 16 споразума, укључујући и онај о слободи кретања, трговини, образовању, правосуђу и инфраструктури.

Повезани чланци

Back to top button