Opština Štrpce: video nadzor nije u funkciji, akcija policije ima političku pozadinu

Nakon jutrošnje akcije Policije Kosova rukovodstvo Opštine Štrpce je održalo hitnan sastanak sazvan od strane predsednika opštine Dalibora Jevtića.

U cilju istine i pune transparetnosti obavešava javnost da je na teritoriji opštine Štrpce, u selima Drajkovce, Štrpce i Jažince, ugrađen video nadzor u skladu sa važećim zakonskim procedurama u procesu javne nabavke u tri navrata 2013. godine.

U Štrpcu, na potezu od crvke Svetog Jovana i glavnoj ulici do izlaza iz naselja, video nadzor je postavljen 2016. godine.  U Drajkovcu, u blizini crvke Svetih 40 mučenika postavljen je 2017. Godine, u Jažincu, u blizini Osnovne škole „Šarski odred“. Na samom ulazu u Štrpce postavljen je i znak, obaveštenje, da se ulazi u deo opštine pod video nadzorom.

U saopštenju Opštine Štrpce se dodaje da je  tokom saobraćajne nezgode, početkom 2014. godine, došlo je do oštećenja kada su pokidani kablovi video nadzora na stubovima u Štrpcu te da od tada kamere nisu u funkciji. O ovom incidentu je, kako se dalje navodi, obaveštena i Policija Kosova.

Podseća se da je Zakon o javnom video nadzoru izmenjen pre nešto više od godinu dana, te da video nadzor nije u funkciji već duži vremenski period.

Policija Kosova je u nekoliko navrata u toku 2022. godine tražila sve infomracije u vezi za kamere, pregledala server i lično se uverila da video nadzor nije u funkciji.

„Usled svega navedenog rukovodstvo Opštine Štrpce jutrošnju akciju Policije Kosova po nalogu Suda i Tužilaštva u Uroševcu, vidi kao još jedan vid pritiska na građane opštine Štrpce u cilju zastrašivanja. Posebno zabrinjava činjenica da je akcija sprovedena na veliki praznik, na slavu Svetog Jovana koja je inače seoska slava Štrpca kada veliki broj građana od ranog jutra odlazi u crkvu. Posle prethodne akcija koja je bila trećeg dana Svetog Nikole, decembra 2021. godine, Badnjeg dana 2022. godine, zatim 16. marta ove godine, dan pred dan Pogroma, sada i na Svetog Jovana sprovođenje ovakvih akcija i veliko prisustvo Policije Kosova ne samo da unosi nemir već i veliko nepoverenje u same institucije koje sprovode ovakve akcije. Dodatno zabrinjava što se u sudskom nalogu govori o nekakvim špijunažama, ilegalnim kamerama i strukturama, a jasno je da od toga nema ni slova istine. Kamere su ugrađene od strane Opštine koja radi i funkcioniše po zakonima Kosova. Ovim nalogom, na određeni način, se tvrdi da je Opština Štrpce, koja funkcioniše po zakonima Kosova ilegalna. Takođe, nakon poslednje sednice Skupštine opštine Štrpce na kojoj je izglasana inicijativa o omogućavanju rada Privremenog organa Štrpca, današnji upad u ovu instituciju sa nalogom da se „trajno zatvori“ vidimo kao potvrdu da je čitava akcija sa političkom pozadinom uperena protiv interesa građana opštine Štrpce i same Opštine kao insititucije“, naglašeno je u saopštenju.

Opština Štrpce je ujedno pozvala institucije Kosova da prestanu sa ovim vidom pritiska na građane, ugrožavanjem bezbednosti i sigurnosti građana Štrpca.

„Pozivamo i predstavnike međunarodnih insitucija da reaguju i zaštite upravo pravo na miran život građana Štrpca“, naglašeno je u saopštenju za javnost.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button