Општина Штрпце: видео надзор није у функцији, акција полиције има политичку позадину

Након јутрошње акције Полиције Косова руководство Општине Штрпце је одржало хитнан састанак сазван од стране председника општине Далибора Јевтића.

У циљу истине и пуне транспаретности обавешава јавност да је на територији општине Штрпце, у селима Драјковце, Штрпце и Јажинце, уграђен видео надзор у складу са важећим законским процедурама у процесу јавне набавке у три наврата 2013. године.

У Штрпцу, на потезу од црвке Светог Јована и главној улици до излаза из насеља, видео надзор је постављен 2016. године.  У Драјковцу, у близини црвке Светих 40 мученика постављен је 2017. Године, у Јажинцу, у близини Основне школе „Шарски одред“. На самом улазу у Штрпце постављен је и знак, обавештење, да се улази у део општине под видео надзором.

У саопштењу Општине Штрпце се додаје да је  током саобраћајне незгоде, почетком 2014. године, дошло је до оштећења када су покидани каблови видео надзора на стубовима у Штрпцу те да од тада камере нису у функцији. О овом инциденту је, како се даље наводи, обавештена и Полиција Косова.

Подсећа се да је Закон о јавном видео надзору измењен пре нешто више од годину дана, те да видео надзор није у функцији већ дужи временски период.

Полиција Косова је у неколико наврата у току 2022. године тражила све инфомрације у вези за камере, прегледала сервер и лично се уверила да видео надзор није у функцији.

„Услед свега наведеног руководство Општине Штрпце јутрошњу акцију Полиције Косова по налогу Суда и Тужилаштва у Урошевцу, види као још један вид притиска на грађане општине Штрпце у циљу застрашивања. Посебно забрињава чињеница да је акција спроведена на велики празник, на славу Светог Јована која је иначе сеоска слава Штрпца када велики број грађана од раног јутра одлази у цркву. После претходне акција која је била трећег дана Светог Николе, децембра 2021. године, Бадњег дана 2022. године, затим 16. марта ове године, дан пред дан Погрома, сада и на Светог Јована спровођење оваквих акција и велико присуство Полиције Косова не само да уноси немир већ и велико неповерење у саме институције које спроводе овакве акције. Додатно забрињава што се у судском налогу говори о некаквим шпијунажама, илегалним камерама и структурама, а јасно је да од тога нема ни слова истине. Камере су уграђене од стране Општине која ради и функционише по законима Косова. Овим налогом, на одређени начин, се тврди да је Општина Штрпце, која функционише по законима Косова илегална. Такође, након последње седнице Скупштине општине Штрпце на којој је изгласана иницијатива о омогућавању рада Привременог органа Штрпца, данашњи упад у ову институцију са налогом да се „трајно затвори“ видимо као потврду да је читава акција са политичком позадином уперена против интереса грађана општине Штрпце и саме Општине као инсититуције“, наглашено је у саопштењу.

Општина Штрпце је уједно позвала институције Косова да престану са овим видом притиска на грађане, угрожавањем безбедности и сигурности грађана Штрпца.

„Позивамо и представнике међународних инситуција да реагују и заштите управо право на миран живот грађана Штрпца“, наглашено је у саопштењу за јавност.

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button