Одржана Видовданска ликовна колонија у Шилову

У Културно-просветном центру „Божидар Митровић Шандор“ у Шилову одржана је ликовна колонија која је, како су најавили организатори, прва у низу бројних активности у оквиру овогодишњег програма обележавања Видовданских свечаности у Косовском Поморављу.

Инспирисани косовском тематиком, традицијом, историјом, обичајима и поморавским мотивима у простору Културног центра у Шилову, од другог до петог јуна, стварало је неколико ликовних уметника.   

Гвозден Антић, уметник препознатљив по акварелима старих гњиланских улица, каже су његове слике тренуци живота овековечени сликарским кистом.

Уметник Гвозден Антић фото: Ризница

„У последње време интересујем се за фолклор и трудим се да стварам фигуралне композиције на којима се виде игра,  шаренило наше народне ношње и косовска тематика“, открива Антић.  

Гвозден истиче да се радо одазивао свакој ликовној колонији на коју је позван, а овога пута са њим је његов син Радован који не крије да је занат крао од оца али да је за разлику од њега фасцинирам цртежом.

„Ја сам реалиста у сликарству, не знам како инспирација дође човеку, то га једноставно обузме и он крене да ради“, открива Радован Антић.  

Наглашава да слика од малих ногу те да се строго придржава цртачких техника и технике оловке и лавираног туша.  

„Направим по некад излет у акварел или уље али ме више вуче лавирани туш. То је техника којој сам заиста посвећен и овај рад манастира Грачанице је настаје у њој“, прича Радован.

Брзим и вештим потезима уметник Горан Михајловић на платно и слику у настајању, шпатлом наноси слојеве беле и зелене боје.

„Ово је косач који је утрошио много енергије и враћа се кући после напорног дана“, каже Михајловић.

Његова изложба „Пејзажи безнађа“ одржана у Грачаници наишла је на добре оцене публике и критике. После сивих боја и тамнијег колорита уметник се сада опредељује за ведрије и „енергијчније“ боје.

„Јуче сам радио роде, биле су ми инспирација док сам их посматрао са прозора. Црвена боја коју сада користи наговештава енергију. После пејзажа безнађа стварамо пезаже наде и обнављања живота, зато су ту роде и слика косача која представља симбол села која се буде“, каже Михајловић.

Изложба радова насталих на ликовној колонији у Шилову биће отворена 22. јуна у овдашњем Културном центру који је и организаотор програма, а покровитељи су Привремени орган општине Гњилане и Канцеларија за Косово и Метохију.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button