Од данас на снази нове анти – ковид мере, забрана кретања од 22 до 5 ујутру и пооштрена контрола за улазак на Косово

На територији Косова и Метохије од данас важе нове анти ковид мере које је на јуче одржаној седници донела Влада Косова.

Најновије владине мере ограничавају кретање до 22 часа, рад локала на отвореном до 21 и 30, дозволу уласка на Косово само уз ПЦР, серолошки тест или примљену вакцину. Тестови не смеју да буду старији од 72 сата, односно тридесет дана а уколико их особа не поседује мораће да проведе у карантину седам дана. Почетак школске године је такође одложен за 13. септембар.

Мере косовске владе које су од данас на снази саопштио је министар здравља Арбен Витиа.

„Влада је предузела рестриктивне мере које се односе на велики број грађана, институције и угоститељске објекте. Почетак нове школске године одлаже се за 13. септембар, узимајући у обзир да је са Делта сојем вируса повећан број случајева заразе од 0 -10 година…. Сви грађани, без обзира на националност, морају на улазу на Косово да покажу доказ о вакцинацији, ПЦР тест у последња 72 сата или серолошки тест у последњих 30 дана. У супротном ће бити изоловани 7 дана. Ресторани и локали радиће само на отвореним просторима, до 21:30, а на снагу ступа у мера ограничавања кретања после 22:00 часова’’, рекао је Витиа на седници.

Косовски министар здравља је саопштио да је примљено више од 800 хиљада вакцина, док је другу дозу примило близу 200 хиљада грађана. Нагласио је да је упркос вакцинацији Делта сој показао да није постигнута потпуна имунизација грађана.

Повезани чланци

Back to top button