Ново Брдо: Жетва у јеку, приноси слабији у односу на лане

Жетва хлебног жита у општини Ново Брдо је у пуном јеку, а до сада је према проценама надлежних пожњевено близу 380 хектара. Принос од четири тоне по хектару је слабији у односу на лане.

Од 950 хектара, колико се у општини Ново Брдо налази под пшеницом, пожењена је трећина. Жетва се захуктава, комбајнери су готово свакодневно у пољу и журе да пре најављене промене времена ураде што више.
Управо се раде прве анализе овогодишњег рода и процењује  квалитета зрна, а ратари истичу да ће на принос свакако да утичу лошији временски услови у протекла два месеца.

Директор директората за пољопривреду у општини Ново Брдо Слободан Савић каже да је принос од четири тоне по хектару мањи у односу на прошлу годину али да је и то задовољавајуће.

„Био је скраћен период наливања зрна због чега је нешто слабији квалитет, лоши временски услови и хладно време су заиста узели данак. Ипак више од 50 одсто пшенице је стандардног квалитета и нема разлога за забринутост“, објашњава Савић.

Додао је да је општина Ново Брдо пољопривреднике помагала кроз различите видове субвенција, едукације и тренинга у циљу унапређење и развоја ове гране.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button