Ненад Рашић: Немачки амбасадор тражи да косовске институције испуне оно на шта су се обавезале

Председник Прогресивно демократске странке (ПДС) и бивши косовски министар за рад и социјална питања Ненад Рашић каже да ће Фонд за национално богатство, чије је формирање најавио косовски премијер Аљбин Курти, суштински преузети полуге власти и овлашћења досадашње Агенције за приватизацију. 

Рашић је за Косовапрес рекао да очекује да ће „већи део добара унутар структуре будућег Фонда за национално богатство бити тактички „таргетиран“ за различите развојне, економске, инвестиционе пројекте страних инвеститора на Косову“.  

Медији су раније пренели да је у будући Фонд националног богатства Косова предвиђено да буду пребачена 44 добра, међу којима и некадашње дечје одмаралиште у Дечанима, на земљишту које, према одлуци косовског уставног суда, треба да буде враћено манастиру Високи Дечани, објекти Југобанке, Ски стазе и хотели на Брезовици те да ће Фонд по формирању управљати компанијама као што су КЕК и Трепча.

Када је у питању „Трепча“ која има своје погоне и на северу али и југу Косова бивши министар за рад и социјалну политику Ненад Рашић подсећа да у том случају потребно много више од отварања Агенције или Фонда за национално добро, будући да су од педесетих година прошлог века у „Трепчи“ присутни и страни улагачи и енглеске компаније, што, како наглашава, изискује међународну арбитражу.

„Кад је реч о арбитражи онда нас она опет враћа на политички терен јер по Уставу Србије не би они могли да преговарају са званичницима „Трепче“ зато што је, како знате и сами, по Уставу Србије Косово део Србије што нас опет враћа на политички терен. Кажем на почетку кад бисмо могли то да склонимо са политичког терена и када бисмо могли да размишљамо само економски, онда је вероватно начин на који би то могло, везано за Трепчу да се иницира, то је учешће две стране плус оних који су доказани инвеститори који су инвестирали још педесетих – шездесетих година и тек онда нека арбитража која би била свакако међународна. У Европи и свету постоје судови који су за међународну и економску арбитражу и који се не баве политичким деловањем и утицајем нити политичким импулсом него само економским“, каже Рашић.

Агенција за национално богатство или добро биће орган који ће се бавити друштвеним земљиштима, а њено формирање се огледа и кроз тежњу Аљбина Куртија да омогући да се увећају инвестициони капацитети Косова чиме би се привукла страна улагања, верује Рашић.  

„Премијер тежи, а то доказује и последњом посетом Сједињеним Америчким Државама да се инвестициони капацитети или интересовања страних инвеститора повећају. Вероватно да је  прва од ствари коју би страни инвеститор желео да има територија и земљиште на коме он своје привредно дело може да обави. Према томе, алудирајући или повезујући те две тачке вероватно је логично да ће већи део тих добара, која су унутар структуре Агенције бити тактички таргетирани за различите развојне, економске, инвестиционе пројекте. Остаје да видимо како ће они бити замишљени и реализовани“, појаснио је Рашић. 

Најбоље и најкорисније за би било да у наредним данима премијер спроведо одлуку Уставног суда о повраћају земљишта манастиру Дечани

Замољен да прокоментарише изјаву немачког амбасадора на Косову Јорна Родеа да подржава иницијативу Косова за пријем у Савет Европе али да пре тога мора да врати земљиште манастиру Високу Дечани Рашић је рекао да је Роде прагматичан дипломата који се противи дугим процесима без епилога, те да од представника институција захтева поштовање закона које су те исте институције и донеле. 

„У овом случају Немачки амбасадор тражи само оно на шта су се косовске институције обавезале, а то је поштовање закона, поштовање Уставног суда и поштовања уставног поретка. Уколико у овом случају уставни суд каже да је прекршен закон или алудира да одлука која је била донесена пре шест година, то значи да би тим првим показатељем морало да буде назначено да одлуке ваших институција морате баш ви поштовати, а не неко трећи. Мислим да је јако битно да је после 15 месеци Влада не челу са Куртијем дуго одређене изазове остављала по страни или на чекању, што би западњаци рекли педнинг ( нерешен случај прим, аут.). Мислим да је сада сваки тај пендинг истрошен и да мора да се уђе у конкретну реализацију. У ширем контексту то је поштовање институција и не би требало да представља никакав проблем за премијера и Владу. Очигледно је да (премијер и влада) желе да искористе прави моменат да то прихвате или спроведу због тога да би улога или добит од стране међународне заједнице тада био много значајнији. Према томе, мислим да је ово само ствар добре воље. Сматрам да ће скоро бити реализован, ја знам да немачки амбасадор није тај који само подсећа стално на одлуку Уставног суда ту су и друге дипломата чак и морам да кажем да углавном све дипломате назначавају ово као једну од најважнијих ствари и моје мишљење је да је најбоље и најкорисније за све када би у наредним данима премијер заједно са владом прихватио или боље рећи спровео одлуку Уставног суда, а то је повраћај земљишта манастиру Високи Дечани што је наравно и доказано да је то власништво самог манастира“, каже Рашић. 

Коментаришући наставак дијалога косовске и српске стране у Бриселу Рашић каже да су притисци, или како се то дипломатским језиком наива, мека моћ, константни на обе стране те да су Београд и Приштина јако близу да направе потенцијални договор о таблицама.

„Остало је само да  договорено буде представљено различитим интересним групама па и грађанима. Мислим да у јуну постоји реална шанса да дође до тог споразума и да ће он бит реализован најмање од три до пет година“, верује Рашић.

(извор: Косовапрес)

Повезани чланци

Back to top button