NATO eksperti u Albaniji kako bi sprečili sajber napade na tu zemlju

NATO tim stigao je u Albaniju, a poseta je usledila posle razgovora premijera Edija Rame s generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom. NATO-a eksperte predvodi zamenik pomoćnika generalnog sekretara Džejms Apaturaj, razlog posete da se upoznaju sa situacijom na terenu i Albaniji pruže neophodnu pomoć u sprečavanju budućih sajber napada.

Na konferenciji za novinare koju je održao posle sastanka s ministrom odbrane Nikom Pelešijem, Džejms Apaturaj izjavio je da Albanija nije sama i da ima punu podršku Alijanse.

Zemlje članice NATO-a, prema rečima Apaturaja, podržale su Albaniju i pozitivno ocenile napore zemlje u borbi protiv sajber napada.

Naveo je da će NATO pružiti pomoć na tehničkom nivou, ali i individualnom zahvaljujući mnogim kompanijama.

„Moj tim i ja smo došli ovamo iz više razloga, ali prvi i glavni razlog je da sagledamo situaciju i da napravimo koordinaciju saveznika i NATO štaba u vezi sa sajber napadom koji se desio“, rekao je Apaturaj, naglasivši da u toj borbi Albanija nije sama.

NATO tim će se u narednih nekoliko dana sastati i sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i sa predstavnicima ANA.

Povezani članci

Back to top button