Музеј Косова захтева повратак експоната из Народног музеја Србије

Министарство културе, омладине и спорта подржало је захтев Народног музеја Косова који је упућен Музеју Београда и у коме се тражи повратак експоната који се и чувају у Србији.

Саветница у Министарству културе омладине и спорта, Нора Арапи каже да је захтев легитиман те да ће бити подржан одређеним законским мерама.

Укупан број артефаката археолошке и етнографске колекције Косова који се чувају у Србији је 1247. Захтев за њихово враћање заснован је на међународној конвенцији УНЕСЦО-а, истиче Арапи.

„У последњем делу писма, предлаже се оснивање радне групе са професионалцима из Народног музеја Косова и Београда уз учешће међународних професионалаца да управљају и гледају на начин на који ће се ово обављати јер су ти артефакти заједничко власништво Републике Косова и њихов повратак је легитиман захтев “, каже она.

Арапи верује да ће покретањем овог питања доћи до конкретних резултата. Каже да Народни музеј Косова има техничке податке за археолошку и етнолошку колекцију која је изнета са Косова.

Истиче да не постоји крајњи рок када се очекује да Србија одговори на захтев косовске стране, али је изразила оптимизам да ће се ова иницијатива завршити конкретним резултатима.

Јуче је директор Народног музеја Косова Ајет Леци саопштио да је послао писмо Народном музеју у Београду, Етнографском музеју у Београду и Српској академији наука и уметности са захтевом да се врате артефакти који припадају Косову и који се још увек држе у Србији.

Овај захтев Националног музеја Косова подржало је Министарство културе, омладине и спорта и Министарство спољних послова и дијаспоре.

(извор: Косовапрес)

Повезани чланци

Back to top button