Ministarstvo zdravsta: Kosovo čeka ugovorene doze Fajzerovih vakcina

Ministarstvo Zdravstva u saradnji sa Nacionalnim institutom za javno zdravlje Kosova, Kancelarijom Svetske zdravstvene organizacije i UNICEF-om, čeka konačnu potvrdu o isproruci prvih doza vakcine protiv kovida 19 posredstvom programa KOVAKS, jer je, kako se navodi, Kosovo siupnilo sve uslove i svrstalo među 92 države za besplatnu isporuku vakcina.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo Zdravstva još jednom potvrđeno da je za Kosovo podeljeno 500.000 vakcina Fajzer, ali da nije dostavljen navedeni sporazum i nije objavljen razlog kašnjenja.

Osim pregovora sa kompanijom Fajzer, Ministarstvo zdravstva je postiglo dogovor i sa Vldom Austrije kako bi preko njih osigurla 600.000 doza vakcina, koje će Kosovu biti isporučene tek pošto  Austrija obezbedi doboljno količina vakcine za sebe.

Obaveze EU da pomogne zemljama zapadnog Balkana u obezbeđivanju vakcina protiv koronavirusa su poznate i do sada nisu dale nikakve rezultate, uprkos tome što je u ovu svrhu dodeljena znatna količina sredstava. od kojih će 7,5 miliona dodeljeno Kosovu, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo podseća da je 7. decembra prošle godine ministar Armend Zemaj i predstavnica kompanije Fajzer Dženi Smol potpisan Poverljiv Sporazum, kao prvi korak i uslov da se nastavi sa pregovarima za isporuku cepiva.

Kako je Ministarstvo Zdravstva Kosova obavešteno od kompanije Fajzer, 30. decembra prošle godine, ova kompanija je takođe napravila raspored praćenja raspodele vakcina, prema kojem će krajem februara biti podeljeno 11.700 doza, u drugom kvartalu 13.600 doza i treći deo od 2.374.650 doza u drugoj polovini 2021. godine.

Na sastanku predstavika kompanije Fajzer i kosovkse komisije za vakcinaciju 5. januara 2021. godine kojim je prisustvovao i minisatr Zemaj, potrvrđeno je da je za Kosovo već obezbeđeno 500.000 doza vakcina i data je saglasnost da se to može saopštiti javnosti.

Ministarstvo zdravstva, navodi se u saopštenju, “uverava građane da će  posvećenost biti maksimalna, mimo bilo kakvog interesa, u ispunjavanju obaveze da se osigura zdravlje građana, sve do prijema prvih doza, za koje se veruje da će se uskoro dogoditi, i do zaključenja programa vakcinacije protiv COVID -19” .

Povezani članci

Back to top button