Минисарство здравља Косова: Вакцинација трећом дозом наредне године

Министарство здравља Косова ће у догледно време донети одлуку да ли и када треба да почне вакцинација трећом дозом вакцине против ковида 19, преноси Косовапрес.

Косово је са закашњењем започело процес имунизације против коронавируса, међутим Министарство здравља обећава да ће благовремено деловати како би се, уколико се покаже неопходним, применила вакцинација још једном дозом.

Здравствени стручњаци се слажу да тренутно није време за почетак примене треће дозе вакцине јер сматрају да је за примање додатне дозе потребно да се наврши најмање 6 месеци од примања друге дозе .

Национални институт за јавно здравље већ је препоручио властима да дају трећу дозу за одређене групе грађана, а Министарство здравља је предложило оптималне рокове за расподелу ових доза током наредне године.

Државе које су почеле да примењују трећу дозу, учиниле су то само за одређене категорије становништва, као што су старије особе, здравствени радници или категорије са угроженим имунитетом наглашава се у саопштењу Министарства здравља.

Иако се имунизација трећом дозом у многим земљама света примењује само за групе које имају највише угрожен имунитет, инфектолог Иљири Тољај каже да ће јача доза вакцине бити неопходна свима.

(извор: Косовапрес)

Повезани чланци

Back to top button