Meštani Novog Badovca i Sušice blokirali put, više od 10 dana nemaju vodu

Pedesetak meštana Novog Badovca i Sušice, u znak upozorenja, na sat vremena su blokirali put između Gračanice i Sušice jer, kažu, više od 10 dana nemaju vodu.

Tokom blokade puta, kojlj prethodno nije bila najavljena, umalo je došlo do incidenta.

Srbi iz dva sela nadomak Gračanice nisu želeli da propuste ni jedno vozilo. Zahvaljujući prisebnosti ostalih građana sprečen je fizički obračun između albanskog vozača koji je na silu želeo da ukoni blokadi i lokalnog Srbina koji ga je u tome sprečio.

Na mesto događaja ubrzo je došao i predsednik Opštine Gračanica i meštanima predložio da se put oslobodi za saobraćaj, a da potom razgovaraju o problemu nestašice vode, u cilju njegovog rešavanja.

Popović je građane upoznao da sa se sa istim problemom suočavaju više od mesec dana i meštani Gračanici kao i stanari u zgradama na Padalištu, te da su bez vode ostaju i delovi Lapljeg Sela.

Meštani su zahtevali da vodu dobiju u toku dana, jer, kako su rekli bez nje je nemoguće živeti ni dan, a ne više od deset.

„Pričate nam o koroni i kako treba da održavao higijenu, a kako bez vode. Jedan dan vez vode je teško a ne deset, još imamo i malu decu“, rekla je za Riznicu Zorica Jovanović iz Sušice kod Gračanice.

Srbi iz Badovca se slažu sa restrikcijama jer znaju da u akumulaciji Gračaničkog jezera nema dovoljno vode, ali naglašavaju da restrikcije vode treba da budu podjednake za sve.

„Probajte da Prištini isključite vodu pa ćete videti kako ćete proći“, rekao je meštanin Sušice Momir Jovanović koji smatra da je Kompanija za vodosnabdevanje iz Prištine glavni krivac za nastalu situaciju.

Takođe su naglasili da su na ovakav vid protesta bili primorani zbog bahatosti Regionalne kompanije za vodosnabdevanje iz Prištine te da se protesti ne odnose na nezadovoljstvo radom lokalne vlasti.  

Direktor Odeljenja javnih službi Opštine Gračanica Vladica Trajković, pojasnio je okupljenim građanima da ima redovne sastake sa predstavnicima Regionlanog vodovoda iz Prištine ali da oni nemaju rezumevanja za zahteve lokalne samouprave. Kako je pojasnio, nadležni iz Opštine Gračanica traže da raspored restrikcija bude takav da vodu podjednako imaju svi u ravnomernim vremenskim razmacima.

Sastanak meštana Novog Badovca i Sušice sa prestavnicima opštine Gračanica najavljen je za danas u 15 časova.

Meštani dva sela nadomak Gračanice najavljuju radikalnije proteste.

Nakon što su od predsednika opštine Gračanica dobili obećanje da će se potruditi da problem bude rešen blokade puta su ukonjene.

Ivan Miljković

Povezani članci

Back to top button