Меркелова у Београду: Питање Косова неће нестати само од себе

Немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Србије Александар Вучић обратили су се медијима после састанка у четири ока у Палати Србија. Меркелова је поручила да косовско питање неће нестати и да се мора решити, а Вучић је нагласио да је Србија свесна шта је услов за улазак у ЕУ.

Председник Србије је изјавио да је посета канцеларке Немачке за нашу земљу велика част.

„Имали смо отворене разговоре о свим важним питањима, евроинтеграцијама Србије и региона, усклађености спољне политике Србије са политиком ЕУ и рекао сам да смо подигли усклађеност са 45 на 62 одсто. Разговарали смо и о Берлинском процесу“, рекао је председник Србије.

Најавио је да у Београд ускоро долази Урсула фон дер Лајен са којом ће Србија потписати уговор о изградњи пута Ниш-Прокупље-Приштина, што је, како је нагласио, резултат политике Меркелове а за наш народ од великог значаја.

Вучић је навео да је са Меркеловом разговарао о билатералним односима, дијалогу Београда и Приштине али и о владавини права, реформи медијског сектора.

Рекао је да неће да негира сазнање о томе да је решавање односа са Приштином услов за приступање Европској унији и да се зато води дијалог.

„Спремни смо да разговарамо и понудимо сва компромисна решења, да имамо слободан проток робе, услуга и да приближимо људе, па ће постизање компромиса бити лакше. Знамо и свесни смо чињенице да пре решавања овог питања нећемо постати део ЕУ“, казао је Вучић.

Он је поновио да је против замрзнутог решења, додајући да то мора да буде компромисно а не понижавајуће решење за Србију.

Меркелова је истакла да су Србија и Немачка за све ове године дошле до отворених односа и постигле резултате.

„На том путу смо постигли цео низ резултата без обзира што је пред Србијом и целим регионом још дуг пут до чланства у ЕУ, што је наш заједнички циљ“, нагласила је Меркелова.

Она је најавила пола милиона евра помоћи за обнову Србије, а поводом годишњице напада Вермахта на Југославију.

„Разговарали смо о отварању нових поглавља у оквиру преговора о чланству и на плану владавине права потребан је напредак и председник је изнео обећања и планове“, истакла је Меркелова, наводећи да председник Вучић није особа која даје лажна обећања на чему му је захвална.

Једна од тема разговора био је Берлински процес који не треба да замени чланство у ЕУ већ да омогући веће повезивање, додала је Меркелова.

Меркелова је казала да јој је драго да чује да се Србија активно бави реформом правосуђа, додајући да је Европа та која то треба да оцени.

„Видимо напредак и низ резултата. Имамо велики геостратешки интерес да се све ове земље региона приме у ЕУ. Има и назадовања, али морамо и са наше стране имати на уму колико је важан тај интерес приближавања региона ЕУ“, рекла је Меркелова.

На питање о Косову као услову за чланство Србије у ЕУ, Меркелова је одговорила:

„Нека питања ће се решити на крају неког процеса, сви знају да нису све земље ЕУ признале Косово, питање се мора решити да би садашње чланице ЕУ потврдно одговориле на питање о приступању Србије ЕУ. Ја сам за прагматичан приступ, питање Косова неће нестати, мора се решавати, ја сам за мапу пута у оквиру које ће се решавати и друга питања“.

Упитана да ли ће и нови канцелар исто тако предано бити посвећен региону и Србији и да ли ће се берлински процес наставити, Меркелова је рекла:

Мислим да ће се сваки изабрани канцелар залагати за процес на Западном Балкану укључујући и Берлински процес и Европска комисија има велики интерес за европске интеграције региона. Није само Немачка та која се ангажовала у Берлинском процесу, можда смо покровитељи, али оптимиста сам да ћемо с том иницијативом наставити“.

Када је реч о иницијативи „Отворени Балкан“, она је нагласила да процеси морају бити отворени, а циљ је да у тој иницијативи буде свих шест земаља.

Одговарајући на исто питање, шта ће бити када дође нови канцелар, Вучић је рекао да представља поносну земљу, добрих и вредних људи али која не одлучују у Европи.

„Пратићемо шта се збива и ко год буде нови канцелар настојаћемо да имамо најбоље могуће односе, али и за годину дана ћу имати само речи хвале за Меркелову за разлику од неких других који ће искоритити прву прилику да кажу нешто против њене политике“, рекао је Вучић. Верујем да регион може да буде машина раста не само неко ко прави проблем, економска питања могу да нас повезују. Верујем у добру будућност Србије и региона и да можемо да постижемо многобоље резултате него што смо постизали“, навео је Вучић.

Вучић је нагласио да је Ангела Меркел била апсолутни лидер Европе, додајући да сада, када одлази са функције, страхује ко ће то после ње бити.

(извор: Спутњик)

Повезани чланци

Back to top button