Mali-veliki svet poezije Srećka Simića

Na prvoj književnoj promociji u prisustvu publike posle zabrane javnih okupljanja zbog virusa korone, u Domu kulture u Gračanici predstavljen je bogat stvaralački opus pesnika za decu i odrasle Srećka Simića iz Vrbovca kod Vitine.

Pod nazivom „Književni portret Srećka Simića“ veče poezije i proze književnog i likovnog stvaraoca iz Kosovskog Pomoravlja organizuovano je u okviru „Vidovdanskih svečanosti 2020.“

Novinar i publicista Đorđe Jevtić je predstavljajući roman „Sklonište za snove“, Srećka Simića svrstao u red velikih kosmetskih stvaraoca za decu, rame uz rame sa Mošom Odalovićem, Acom Rakočevićem i ostalima.

„Srpsko književno stvaralaštvo na Kosovu i Metohiji dobilo je novog proznog dečjeg pisca. Srećko Simić je novo ime koje se podjednako potvrđuje i kao pesnik i kao pisac za decu“, naglasio je Jevtić.  

Profesor Dragomir Kostić je podsetio da je pesnikov mali svet veliki svet njegove poezije, a da je njegova umetnost, umetnost jednostavnog što je, kako je naglasio, najteže doseći.

„Književnost nije samo ono što pišu veliki pisci i oni koji za književnost ili od književnosti žive. Retki su to zaista posvećenici, retki vernici apsoluta reči. Književnost čine i oni drugi, njeni poštovaoci i možda još i više strahopoštovaoci“, naglasio je Kostić.

Govoreći o knjizi ljubavne poezije „ Negde oko ponoći“, profesor je primetio da Simićev narativ nenametljivo privlači.

„To što govori, on nam saopštava u formi novog i neobičnog tako da ono predstavlja samo otkriće. Srećko je osobena i krajnje netipična pojava u književnosti na Kosovu i Metohiji i u čitavoj srpskoj književnosti – neka tako i ostane“, zaključio je na kraju izglaganja profesor Kostić.  

Probrane stihove poezije iz bogatog Simićevog opusa kazivao je Cvetko Stanojević.

Čitaonica „Darinka Jevrić“ je za ovu priliku bila ulepšana uljima na platnu na kojima su se našli najlepši kosovski motivi koje je autor naslikao.

„Ja sam srećan čovek. Zahvalan sam svima koji čitaju moju poeziju. Neki možda znaju da je lepo pročitaju, drugi možda ne, ali najvažnije je da je osećaju“, rekao je pesnik obrativši se na kraju večeri publici.

Srećko Simić rođen je u Vrbovcu kod Vitine. Diplomirani je pravnik, živi i radi u rodnom mestu.

Pored književnosti druga ljubav mu je slikarstvo, a na ovom polju se dokazao kao organizator brojnih likovnih kolonija na kojima je, kako je istaknuto, i sam učestvovao.

Do sad je objavio poeziju „Još sam u snu“, „Kosovsko Pomoravlje“, „Beograd 2002. godina“, „Smrt je bašta“, „Skupljači pepela“, roman iz 2004 .godine, „Veseli musketari“, poezija za decu, roman „Sklonište za snove“ i druga dela.

Ivan Miljković

Povezani članci

Back to top button