„Мали Јоаким“ у Грачаници: Сваки народ по театру познаје се кол`ко вреди

„Мали Јоаким“, тринаести по реду фестивал представа за децу и младе позоришта Србије, чији је домаћин Народно позориште из Приштине, свечано је отворен данас у Грачаници.

Како традиција налаже домаћин је представом „Сирано“ отворио највећи Фестивал позоришта за децу јужно од Саве и Дунава.  Током фестивалских дана деца из изолованих српских средина, од Грачанице па све до Осојана, моћи ће да одгледају седам најбољиh представа позоришта, чланова Заједнице професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“, по избору селектора фестивала и председника Заједнице професионалних позоришта Србије магистра Спасоја Ж. Миловановића.

Подсетивши да је позориште једна од највећих цивилизацијских тековина, селектор фестивала Спасоје Ж. Миловановић је рекао да се одлука о покретању дечијег позоришног фестивала, пре 13 година, доказала и показала као права.

Селектро фестивала, Спасоје Ж. Миловановић, фото: Ризница

„На жалост морали смо овај наш фестивал да одложимо два пута зато што живимо  у времену пандемије али смо коначно стигли у Грачаницу и правимо и отварамо наш фестивал што је доказ да се враћамо здравијем и нормалнијем животу. Верујем да ћете уживати онолико колико смо ми уживали спремајући све ове представе за вас и верујем да ћемо на крају помоћу наших пријатеља који су у жирију прогласити најбоље“, рекао је Миловановић.

У име организатора присутне је поздравио директор Приштинског позоришта Предраг Радоњић.

„Мислим да и други градови и много веће средине ретко имају овакву привилегију и надам се да ћете сви заједно уживати у ономе што вам нуди и ово наше, а и сва друга позоришта“, рекао је Радоњић.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић, фото: Ризница

Председник општине Грачаница Срђан Поповић је отварајући фестивал рекао да је Грачаница данас захваљујући фестивалу „Мали Јоаким“ културни центар региона.

„У временима потпуне изолације и пандемије у Грачаницу је стигао фестивал који директно подржава нашу децу, њихов развој и саму будућност. Ово је празник за родитеље и наставнике јер ће деца овде научити оно чега нема у школи и у породици. Драга децо, ово је на првом месту ваш празник, и могућност  да осетите истинску радост игре и стварања и да уђете у светове који ће вас учинити бољим и важнијим људима. Радујте се игри и игрању, учите и волите своје позориште“, поручио је Поповић.  

Фестивал прати и округли сто критике који води истакнути писац и управник „Битеф-а“ Милош Латиновић. Округли столови ће се одржавати после сваке представе, присуствоваће им редитељи и глумци. Жири фестивала чине познати редитељи и глумци: Јелена Јањатовић, Љубиша Баровић и Борис Тодоровић. Они ће у недељу 16 маја прогласити победника у чију ће се част одиграти и ревијална представа.

Дом културе Грачаница, Народно позориште Приштина и Заједница професионалних позоришта Србије, уз подршку Министарства за културу информисање Канцеларија за КиМ, Скупштина Града Приштина, Општина Грачанице и Туристичка организација Грачанице, помогли су одржавање „Малог Јоакима“.  

И.М.

Повезани чланци

Back to top button