Mala Gospijina, dan opštine Gračanica

Obeležavanje Dana opštine Gračanica koji se praznuje za Malu Gospojinu započeto je svetom arhijerejskom litugijom u manastiru Gračanica, koju je služio vikarni episkop novobrdski Ilarion sa sveštenstvom i monaštvom eparhije raško-prizrenske.

Liturgiji, pored predsednice opšštine Gračanica Ljiljane Šubarić, direktora opštinskih službi, radnika, meštana i prijatelja opštine, prisustvovao je i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Ivan Vujić, predsednik i čelnici Srpske liste.

Posle održane liturgije ulicama Gračanice prošle su litije kojima su osim sveštenstva Srpske pravoslavne crkve – Eparhije raško-prizrenske, čelnika opštine Gračanica, Srpske liste, brojnih institucija, prisustvovali i građani, kao i učenici ovdašnjih škola.

Dan opštine Gračanica i praznik Mala Gospojina okupljenima je čestitala i predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić.

„Opština Gračanica danas slavi dan kada je formirana naša lokalna samouprava, dan kada je formiran jedan od stubova našeg opstanka. Danas slave svi naši građani, sve naše škole i vrtići, Domovi zdravlja, Domovi kulture, svi naši sportski klubovi, naša omladina i deca. Danas svi zajedno upućujemo molitve Bogorodici da nas sačuva i sabere u svojoj ljubavi, veri i nadi u spasenje“, kazala je predsednica Šubarić, koja je posebno pozdravila goste iz Novog Sada, Sremske Mitrovice, Subotice, Beograda.

Ispred zgrade Opštine Gračanica potom je organizovan prigodan kulturni program u kome su učestvovali mladi folkloraši KUD „Slavuj“ iz Novog Badovca i KUD „Branko Medenica“ iz Ugljara.

Centralna svečanost Dana opštine predviđena je za 18 sati kada će biti održana svečana akademija u gračanickom Domu kulture.

U okviru Dana opštine Gračanica, koji su započeti na Veliku Gospojinu održana su brojna kulturna i sportska dešavanja.

(izvor: RTV Gračanica)

Povezani članci

Back to top button