Лавров: Када је усвајана Резолуција 1244, Русија је инсистирала да у њој буде потврђен територијални суверенитет и интегритет Србије.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да је са председником Србије Александром Вучићем разговарао о ситуацији у региону Балкана, укључујући Косово.

„Решење те ситуација обавезно треба да се заснива на поштовању Резолуције Савета безбедности УН 1244, да буде постигнуто у директном контакту Београда и Приштине и да коначно решење буде одобрено у УН и да одговара нашим српским пријатељима”, рекао је Лавров, који борави у посети Београду и данас се састао са председником Србије.

Навео је да је председник Русије Владимир Путин више пута нагласио то и да то остаје став Русије.

Прихватићемо решење које буде прихватљиво за Србију, додао је он.

Лавров је рекао да је Русију узнемирио недавни инцидент на северу Косова и да је Москва подржала одлучност председника Србије да реши тај проблем.

Указао је и на улогу коју ЕУ има у том процесу.

„Време је да се испуне договори постигнути пре много година, посебно ЗСО. Очекујемо и да ће Американци искористити свој утицај на Приштину да би се наставио дијалог и да би се дошло до договора које би било подржано у СБ УН које би одговарало нашим српским пријатељима“, рекао је Лавров и додао да „Европској унији не служи еу на част што се одлаже примена постигнутих договора“.

Он је додао да је Србија најважнији фактор мира и стабилности у региону и њено мишљење мора да буде уважено у свим дискусијама и процесима.

Упитан како види дијалог Београда и Приштине када Приштина не прихвата ништа договорено, он је подсетио да је Русија била та која је, када је усвајана Резолуција 1244, инсистирала на томе да у њој буде потврђен територијални суверенитет и интегритет Србије.

Инсистираћемо на томе и прихватићемо решење које одговара Србији, рекао је Лавров и подсетио да посебна одговорност лежи на ЕУ јер су јој УН дале мандат посредника.

Као минимум, оно што је договорено, а у првом реду ЗСО, мора бити што пре испуњено, рекао је руски министар спољних послова.

(извор: Спутњик)

Повезани чланци

Back to top button