Курти треба да поднесе извештај о дијалогу у Бриселу тврде опозиција и цивилно друштво

Опозиција и цивилно друштво оптужују премијера Аљбина Куртија за недостатак транспарентности у дијалогу са Београдом, јавља Косовапрес.

Четири дана након састанка делегација на нивоу стручњака у Бриселу, Демократска партија Косова (ПДК) и Демократски институт Косова (КДИ) сматрају да у новом поглављу дијалога има пуно магле. Према њиховој оцени, премијер би требало да извештава Скупштину пре и после сваког састанка са српском страном. С друге стране, Покрет Самоопредељење негира тврдње опозиције и кажу да је премијер Курти упутио позив за укључивање у процес дијалога.

Посланик ПДК Хајдар Бећа сматра узнемирујућим што премијер Курти није Скупштини поднео извештај после првог састанка са председником Србије.

„Видимо да недостаје транспарентност у разговорима, ако погледамо прошлост, бивши премијери су пре сваког разговора Београда и Приштине долазили у Скупштину, разговарали о дневном реду из Брисела. Истовремено, кад су се вратили, поново су урадили исто. А тренутни премијер, господин Курти још није предузео такву акцију. За мене као посланика је забрињавајуће, а више забрињава недостатак транспарентности, јер немамо званичну државну агенду у односу са Србијом“, каже Бећа.

И Виољета Хаџоли из КДИ каже да Скупштина мора бити информисана о дијалогу као важном процесу за Косово.

„Недостатак транспарентности прати ово ново поглавље дијалога, како га ми називамо. Премијер Курти још није поднео извештај Скупштини о последњем састанку са председником Вучићем. Ми као КДИ сматрамо да Скупштину не треба избегавати у овом важном процесу као што је дијалог, посебно имајући у виду да је Скупштина највиша надзорна институција спољне политике. Стога, позивамо премијера Куртија да дође што пре и извести Скупштину у вези са састанком, како би даље објаснио посланицима предлоге које је тамо изнео. Такође да пружи информације о томе о чему се разговара у техничким групама у којима учествује господин Бисљими и о чему се очекује да се разговара на састанку 25. јула. Постоји низ информација које влада није поделила ни са Скупштином ни са јавношћу“, рекла је она.

Посланик Покрета Самоопредељење, Аљбан Хисени негира ове тврдње.

„У процесу дијалога увек смо упућивали позив за пуно учешће, с друге стране имамо транспарентност јер је унапред извештавано о дијалогу. Говорили смо у Скупштини, премијер Курти је такође извештавао о питању дијалога и припремама које се врше у Скупштини Косова “, рекао је Хисени.

У оквиру дијалога до сада је одржан састанак на високом нивоу председника Вучиће и премијера Косова Аљбина као и састанка састанак експертских група.

Курти, а нити његови потчињени нису обавестили Скупштину о овим састанцима, Пре одласка у Брисел, шеф владе је у Скупштини разговарао о досадашњем напретку дијалога.

Други састанак Београда и Приштине на високом нивоу очекује се крајем јула.

(извор: Косовапрес)

Повезани чланци

Back to top button