Курти и Вучић се састају 15. јуна – породице захтевају покретање питања несталих

Премијер Косова Аљбин Курти и председник Србије Александар Вучић састаће у Бриселу се у уторак, 15. јуна најавио је портпарол Европске уније Петер Стано.  Ово ће бити први састанак Куртија и Вучића у оквиру напора Европске уније и Сједињених Држава за наставак дијалога, јављају данас приштински медији.

„Могу да најавим да ће следећа рунда дијалога уз посредовање ЕУ бити одржана следећег уторка, 15. јуна, где ће се састати председник Александар Вучић и премијер Аљбин Курти. Ови састанци биће одржани уз посредовање главног дипломате Јосепа Бореља и изасланика ЕУ Мирослава Лајчака,“ рекао је Стано на конференцији за новинаре.

На истој конференцији захтевао је да две стране укључене у дијалог поштују до сада постигнуте споразуме између Београда и Приштине.

Породице захтевају да Курти испуни обећање и у Бриселу покрене питање несталих

Породице несталих захтевају од косовског премијера Аљбина Куртија да на првом састанку са председником Србије Александром Вучићем одржи у реч дату у кампањи и затражи разјашњење судбине несталих особа у последњем рату, јавља Косовапрес.

Састанак премијера Куртија са председником Србије Александром Вучићем, за породице несталих особа је разочарање јер, како наводе породице, судбина више од 1.600 људи несталих током рата није разјашњена.

Наглашава се да су породице спремне да буду део косовске делегације у Бриселу само уколико се разговара о несталим лицима. Међутим, како се подсећа, косовска Влада још увек није одговорила да ли ће питање несталих особа бити тема разговора састанка у Бриселу, нити да ли ће породице несталих особа бити позване да буду део косовског тима.

Бајрам Ћеркини из Ресурног центра за нестале особе каже да су разочарани неиспуњењем обећања премијера Куртија те да неће бити дијалога без разјашњења судбине несталих током рата.

Истиче да је спреман да буде део делегације Косова само када су у питању нестале особе. Ћеркини наглашава да су чланови породице ти који нека питања отвореније покрећу и сматра да би политичари требали извршити притисак на српску страну како би открили где се налазе нестале особе.

(извор: Косовапрес)

Повезани чланци

Back to top button