Кућа за Лазиће и још десет породица  

Повратничка породица Бранка Лазића из Доње Гуштерице у општини Грачаница, добиће нову кућу површине 55 м2. Камен темељац за изградњу данас су положили министар за заједнице и повратак Горан Ракић и градоначелница Грачанице Љиљана Шубарић. 

Петочлана породица Лазић живела је у стамбеном простору за који су плаћали кирију, нова кућа за њих је како истичу, вера да постоје људи који на конкретан начин желе да обезбеде да што више српских породица живи у адекватним стамбеним условима.

”Ова породица је својом упорношћу и поред тога што су њени чланови живели као подстанари, потпуно заслужила кров над главом. Увек када положимо камен темељац за изградњу неког новог дома ја кажем да тиме осигуравамо опстанак на овим просторима. Циљ свих нас је и поред свега што нам се данас дешава обезбедимо адекватне услове за живот не само Лазићима, већ свима онима који своју будућност виде овде. Моја жеља је да таквих породица има што више”, рекао је министар Ракић.  

Истакао је да ће министарство заједно са партерима у овој години у општини Грачаница изградити joш 10 кућа.

Ракић и Шубарић наглашавају да то што ће још десет породица добити куће значи да се иде ка томе да се свима који живе у лошим условима помогне јер је за њих решавање стамбеног питања од највећег значаја.

”Сваком својом посетом Грачаници  министар Ракић на делу сведочи политику Српске листе, политику наше борбе и нашег јединства. Још један темељ, још једна кућа, а биће их још, колико год буде било потребно градићемо и радићемо на опстанку нашег народа и његовом напретку, јер је свака нова кућа, темељ нашег опстанка и будућности.

Кров над главом и достојан живот сваког нашег грађанина су темељ на коме ћемо даље градити и радити“, рекла је Љиљана Шубарић.

Породица Лазић је до повратка у Грачаници живела у Крагујевцу, а изградњу њиховог новог дома финансира Министарство за заједнице и повратак заједно са Канцеларијом Европске уније на Косову, пројектом ”Повратак и реинтеграција на Косову” (РРК 5), који спроводи Међународна организација за миграције (ИОМ). 

Иначе, Министарство за заједнице и повратак сем 11 кућа у Грачаници до краја године у општинама обухваћеним РРК 5 пројектом гради још 19 кућа, што је укупно 30 кућа.

Повезани чланци

Back to top button