Косовски министар здравља позвао на вакцинацију и упозорио на опасност од Делта соја ковида

Министар здравља Косова Арбен Витиа изјавио је да је нови талас пандемије неизбежан крајем августа упркос упркос ублажавању анти ковид мера.

Како преноси Косовапрес Витиа је још једном затражио од грађана да се вакцинишу како делта сој не би имао велике последице по здравље и економију.

На конференцији за штампу која је одржана након састанка владе, Витиа је рекао да је „Делта“ сој веома опасан и да идентификација 2 случаја на Косову представља ризик од њеног брзог ширења.

„ Упркос мерама које предузимамо, ширење делта варијанте је толико застрашујуће да су све досад коришћене конвенционалне мере показале да, иако могу успорити брзину ширења, не могу је зауставити. Због тога већ недељама апелујемо на све наше грађане да је алтернатива само вакцинација. Нови талас пандемије крајем августа, септембра и октобра у било којој варијанти је неизбежан, али ако се предузму мере може се успорити. Добре вести стижу из земаља које су успешно завршиле вакцинацију, резултати показују да су сви они који су вакцинисани заштићени од делта варијанте, а оних неколико људи који су заражени упркос вакцинацији делта варијантом фатални случајеви су готово занемарљиви, а тешки случајеви су изузетно мали “, рекао је Витиа.

Повезани чланци

Back to top button